Ukrán válság – Londoni elemzők: az orosz gazdaság korántsem jutott túl a mélyponton

Londoni pénzügyi elemzők szerint az áprilisi aktivitási adatok véget vetettek azoknak a reményeknek, hogy az orosz gazdaság már túljuthatott a recesszió mélypontján.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerdai helyzetértékelésükben közölték: az általuk alkalmazott aktivitás- és növekedéskövető számítási modell (GDP tracker) azt valószínűsíti, hogy az orosz gazdaság teljesítménye a második negyedév elején akár 4 százalékkal is zuhanhatott éves összevetésben.
A ház e becsléshez figyelembe vette az orosz feldolgozószektor kibocsátásának 7,2 százalékos, és a kiskereskedelmi forgalom 9,8 százalékos éves összevetésű áprilisi visszaesését.
A cég szerint mindez azt jelenti, hogy az orosz recesszió egyelőre nemhogy nem enyhül, de egyre mélyül.
A Capital Economics londoni elemzői az idei év egészére az orosz hazai össztermék 5 százalékos zuhanását jósolják, és jövőre is csak 1,5 százalék körüli növekedéssel számolnak az orosz gazdaságban.
A ház szerint a belátható előrejelzési távlatra tekintve is mindössze 1 százalék körüli éves növekedési ütemek várhatók Oroszországban. Jóllehet a hazai kereslet valószínűleg élénkülni fog a 2015 utáni időszakban, ennek az élénkülésnek azonban korlátot szab, hogy az orosz folyómérleg-egyenlegnek folyamatosan többleteket kell elérnie a kitartóan folytatódó tőkekiáramlás ellensúlyozása végett – hangsúlyozzák a Capital Economics közgazdászai.
A cég szerint mindemellett – bár a teljes körű pénzügyi válságot sikerült elkerülni – a hitelkondíciók továbbra is rendkívül feszesek maradnak. A banki hitelkihelyezés már az év eleje óta csökken, a nem teljesítő kinnlevőségek aránya pedig növekszik, és ez a nehéz hitelezési környezet óhatatlanul visszafogja a fogyasztást és a beruházásokat.
Az ukrajnai válság és az olajárak zuhanása elterelte a figyelmet arról, hogy az orosz gazdaság növekedési teljesítménye már jóval e két fejlemény előtt meredeken gyengült. A strukturális korlátok – köztük a folyamatosan alacsony beruházási ráta – középtávon is a növekedés fő akadályai között lesznek. Tekintettel mindemellett a jelenlegi geopolitikai háttérre és a mind populistább retorikára, a jelek szerint most még annyi politikai akarat sincs az orosz kormányban a radikális reformokra, mint az ukrajnai konfliktus előtt – áll a Capital Economics szerdai tanulmányában.
Az orosz gazdaság kilátásaira más nagy londoni házak is komor prognózisokat tartanak érvényben, ráadásul van a Cityben olyan előrejelzés is, amely kétévi orosz recessziót valószínűsít.
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) minap Londonban ismertetett új prognózisa szerint az orosz hazai össztermék az idén 4,5 százalékkal, 2016-ban 1,8 százalékkal csökken.
Az EBRD valamelyest javította az orosz gazdaság idei teljesítményére szóló becslését – a januárban összeállított előző EBRD-prognózisban mínusz 4,8 százalék szerepelt -, elsősorban a piacok stabilizálódására és az idei első negyedév megemelt költségvetési kiadásaira hivatkozva. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hosszú távú orosz növekedési kilátások továbbra is gyengék, és nehéz elképzelni jelentősebb fellendülést, ha nem ér véget az orosz gazdaság “lekapcsolódásának” folyamata a világgazdaság többi részéről, és ha továbbra sem lesznek jelentős szerkezeti reformok Oroszországban.
Az EBRD adatai szerint tavaly rekordértékű, nettó 154 milliárd dollárnyi tőkét vontak ki a befektetők Oroszországból.(MTI)

Scroll To Top