Ukrán válság – Londoni elemzők: az IMF-csomag csökkenti a fizetési válság kockázatát, de mélyebb lesz a recesszió

Csökkentette a teljes körű külső fizetési válság és az államcsőd kockázatát a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Ukrajnának nyújtandó finanszírozási csomagja, az ukrán gazdaság idei recessziója azonban az eddig vártnál is jóval mélyebb lesz, részben szintén az IMF-csomag kondíciói miatt – jósolták a valutaalappal létrejött csütörtöki megállapodás bejelentése után londoni pénzügyi elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport közgazdászai közölték: lefelé módosították az ukrán gazdaság idei teljesítményére adott, eddig is súlyos recesszióval számoló prognózisukat, és most már 5,7 százalékos GDP-visszaesést várnak Ukrajnában 2014 egészében. A cég eddigi előrejelzésében 3,2 százalékos idei GDP-mínusz szerepelt. Ráadásul a ház jövőre is további 1,1 százalékos visszaesést valószínűsít.
A JP Morgan elemzői a negatív felülvizsgálatot azzal indokolták, hogy kockázati forgatókönyveik közül több is valóra vált – elsősorban is a Krím és különösen Szevasztopol leválasztása Ukrajnáról -, de tényező az IMF-egyezségben szereplő nagyobb mértékű gázáremelés is.
A Krím és a szevasztopoli régió elszakadásának hatása a GDP-reálnövekedésre önmagában korlátozott – mivel mindkét térség szintén recesszióban lett volna, ha Ukrajna része marad, és részesedésük az ukrán GDP-n belül alacsony -, ám kiválásuknak közvetlen és állandó hatása lesz Ukrajna nominális hazai össztermékére, tekintettel az ukrán GDP-értéken belüli 3,6 százalékos súlyukra – hangsúlyozták csütörtöki elemzésükben a JP Morgan londoni közgazdászai.
A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics szakértői szerint a csütörtökön bejelentett IMF-program elégséges lehet ahhoz, hogy elejét vegye egy teljes körű ukrajnai fizetésimérleg-válságnak, amely a hrivnya meredek gyengülésével és végső soron az ukrán gazdaság kibocsátásnak összeomlásával járna.
A ház felidézte korábbi becsléseit, amelyek szerint Ukrajnának 20-25 milliárd dolláros külső finanszírozásra van szüksége folyómérleg-hiányának fedezéséhez és lejáró szuverén devizaadósság-hányadának törlesztéséhez. Az IMF-programban előirányzott 14-18 milliárd dollár mindehhez nem elégséges ugyan, ám a valutaalap bekapcsolódása várhatóan más forrásokat is felszabadít, az Európai Unió például 15 milliárd dollárt is felajánlhat – hangsúlyozták a Capital Economics elemzői.
A ház szerint mindemellett az IMF-támogatás azt is valószínűsíti, hogy a hrivnya – amelynek árfolyamrendszere a program alapján lebegtetésre tér át – csak fokozatosan gyengül a következő időszakban, ez a gyengülés pedig javíthatja az export versenyképességét, miközben a belső fogyasztást áttereli az importról a hazai termékekre, csökkentve a külkereskedelmi hiányt.
A Capital Economics szakértői szerint azonban továbbra is igen sok a kétség azzal kapcsolatban, hogy az ukrán politikusok “át tudják-e hajtani” az IMF-programban foglalt jelentősebb változtatásokat, tekintettel az ingatag politikai helyzetre, a május végi elnökválasztásra, valamint arra, hogy Ukrajna a korábbi IMF-együttműködés feltételeinek teljesítésével sem jeleskedett, és azt a programot 2011-ben be is fagyasztották.(MTI)

Scroll To Top