Ukrán válság – London felfüggeszti előkészületeit a G8-csúcsra

Nagy-Britannia felfüggeszti előkészületeit a nyolc vezető ipari hatalom (G8) Szocsiban rendezendő csúcsértekezletére az ukrajnai fejlemények miatt – mondta vasárnap a brit külügyminiszter.

William Hague, aki vasárnap Kijevbe utazott, indulása előtt a BBC-nek kijelentette: London – hasonlóan más G8-országokhoz – nem vesz részt a tervezett csúcsértekezlet következő héten esedékes előkészítő tárgyalásain.
A G8-csoport soros elnöki tisztségét az idén Oroszország tölti be.
Hague vasárnapi nyilatkozatában kijelentette: sérült Ukrajna szuverenitása és területi integritása, és “ez nem lehet a módja nemzetközi ügyek intézésének”.
Hozzátette ugyanakkor: kijevi tárgyalásain azt az álláspontot fogja tolmácsolni, hogy az ukrán vezetésnek az egész országot kell képviselnie, és a lehetséges legnagyobb mértékben be kell vonnia Ukrajna irányításába a keleti és a déli országrészek vezetőit.
Hague kijelentette: felhívja majd az ukrán kormány vezetőinek figyelmét arra is, hogy kemény gazdasági döntésekre kell felkészülniük a nemzetközi pénzügyi támogatás fejében.
A brit külügyminiszter elmondta: az elmúlt napok telefonbeszélgetéseiben az ukrán vezetők biztosították őt arról, hogy “nem fognak ugrani a provokációkra”. “Természetesen erőteljesen azt fogom nekik javasolni, hogy továbbra is e hozzáállást tanúsítsák, az oroszokat pedig arra ösztönözzük, hogy tárgyaljanak közvetlenül Ukrajnával” – mondta Hague a vasárnapi BBC-interjúban.(MTI)

Scroll To Top