Ukrán válság – Leminősítésre jelölte Oroszországot a Fitch

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Oroszország közepes befektetői, “BBB” szintű államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings.

Csütörtökön egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s is hasonló lépést jelentett be.
A Fitch az orosz kilátásrontáshoz fűzött indoklásában közölte: a döntés azt a potenciális hatást tükrözi, amelyet a nemzetközi szankciók gyakorolhatnak az orosz gazdaságra és az üzleti környezetre. Az orosz gazdaság növekedési üteme tavaly 1,3 százalékra lassult, és zsugorodik a beruházások volumene is.
A növekedési ütem még tovább lassulhat, és a magánszektor kormányzati segítségre szorulhat, mivel jó esély van arra, hogy az amerikai és az EU-bankok a jelenlegi helyzetben esetleg “nem szívesen” nyújtanak további hiteleket Oroszországnak – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.
A hitelminősítő szerint az eddig bejelentett szankciók közvetlen hatása csekély, de a Krím Oroszországhoz csatolása nyomán az EU és az Egyesült Államok valószínűleg kiszélesíti a szankciókat.
Emellett a külföldi befektetők is arra a következtetésre juthatnak, hogy további hivatalos fellépés várható Oroszország ellen, és ezért korlátozhatják az orosz vállalatok hozzáférését a külső finanszírozáshoz. A kockázati felárak máris növekedésnek indultak, és a hírek szerint számos esetben jegelték a orosz nagyvállalatoknak szánt szindikált hitelek folyósítását – áll a Fitch Ratings indoklásában.
A hitelminősítő szerint a legrosszabb esettel számoló forgatókönyv alapján az Egyesült Államok megakadályozhatja külföldi pénzintézetek üzleti együttműködését orosz bankokkal és vállalatokkal.
A külföldi piaci hozzáférés szünetelése kezelhető lenne, ha nem tart sokáig. Az orosz vállalati szektornak március és december között 67 milliárd dollárt, a bankszektornak 36 milliárd dollárt kell törlesztenie. Ha e finanszírozási igényeket nem lehet a piacról fedezni, az orosz hatóságok a bőséges devizatartalékokból nyújthatnak devizalikviditást – hangsúlyozza elemzésében a Fitch Ratings.
A cég szerint azonban középtávon a jelenlegi környezet negatív a gazdasági növekedés szempontjából. A Fitch közölte: felülvizsgálta előrejelzéseit, most már 1 százaléknál alacsonyabb növekedési ütemet vár az orosz gazdaságban 2014 egészében, és 2015-ben is csak 2 százalékos növekedésre számít. A hitelminősítő hozzátette: ezek a prognózisok is a beruházások enyhe fellendülésére alapulnak, ugyanakkor ennek valószínűsége a legutóbbi fejlemények nyomán csökkent.
A Fitch Ratings londoni elemzői ezért a recessziót sem tartják kizártnak az orosz gazdaságban, tekintettel a magasabb kamatok, a meggyengült rubel és a geopolitikai bizonytalanság hatásaira.
Ugyanezekkel az érvekkel rontotta negatívra előző este az orosz adósbesorolás kilátását a Standard & Poor’s.
Az S&P érvelése szerint az ukrajnai válság nyomán romló geopolitikai helyzet máris negatív hatást gyakorol az orosz gazdaság teljesítményére.
A hitelminősítő közölte: becslése szerint az idei első negyedévben 60 milliárd dolláros nettó tőkekiáramlás várható az orosz gazdaságból; ez megfelelne a tavalyi egész évi nettó tőkekivonásnak.
Az S&P ennek alapján szintén rontotta az orosz bruttó hazai termék (GDP) növekedési ütemére adott előrejelzését. A cég felülvizsgált várakozása szerint az orosz gazdaság teljesítménye az idén 1,2 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal növekszik. Az S&P eddigi előrejelzésében 2,2 százalékos idei és 3,0 százalékos jövő évi ütem szerepelt.
A cég szerint az új prognózisokra is jelentős lefelé mutató kockázatok hatnak, és megvan az esélye a jóval 1 százalék alatti idei orosz gazdasági növekedésnek is a geopolitikai feszültség elhúzódása esetén.(MTI)

Scroll To Top