Ukrán válság – Lavrov szerint Oroszország és az EU kapcsolataiban eljött az igazság pillanata

Oroszország és az Európai Unió kapcsolataiban eljött az igazság pillanata, ideje tisztázni, komolyan gondolják-e a valódi stratégiai partnerséget – állapította meg Szergej Lavrov az ukrán válsággal kapcsolatos írásában, amelyet a Kommerszant című orosz napilap közölt csütörtökön.

Az orosz külügyminiszter szerint a nyugati sajtóban az ukrajnai helyzet kapcsán oroszellenes kampány folyik, amelynek szóhasználata a hidegháború szellemét idézi. Nehezményezte, hogy a szerinte oroszellenes megállapítások visszhangzottak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tavaly decemberi külügyminiszteri találkozóján és a közelmúltban tartott jubileumi müncheni biztonságpolitikai konferencián is. Éppen ezért “ideje tisztázni, mi is folyik valójában” – írta Lavrov.
Az orosz külügyminiszter megismételte Moszkva sokszor hangoztatott álláspontját is, miszerint senkire, így Ukrajnára sem erőltetik rá akaratukat, és ezt várják el az EU-tól és az Egyesült Államoktól is.
Szerinte nyilvánvalóan nem korrektek azok a meglátások, amelyek szerint Ukrajnának a Lengyelország és más kelet-európai államok által megtett utat érdemes végig járnia mivel senki sem kínál Ukrajnának valódi perspektívát az Európai Unióhoz csatlakozásra.
Az orosz külügyminiszter szerint a független Ukrajna eddigi történelme nyilvánvalóvá teszi, hogy nem lehet egy csapásra meghatározni az ország külpolitikai irányultságát. Lavrov Irak, Afganisztán, Líbia és Dél-Szudán példájára figyelmeztetve óv a külső beavatkozástól Ukrajnában. Szerinte nincs ok arra, hogy a “forradalom exportjának” Európában pozitív eredménye lesz.
Szergej Lavrov azt írta: Oroszország és az Európai Unió kapcsolataiban meglévő zavar oka az, hogy nem látják világosan a hosszú távú fejlesztési célokat és hiányzik közöttük a stratégiai bizalom. Azt is hangoztatja a cikkben, hogy Moszkva egy a Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő közös gazdasági és humanitárius térség létrehozatalát szorgalmazza.
Az Európai Unióval az alapvetően új, sokkal magasabb szintű partnerségi kapcsolatokat egyenlőségre, kölcsönös tiszteletre és egymás érdekeinek figyelembe vételére alapozva lehet megteremteni – fejtette ki  az orosz külügyminiszter. Szerinte Oroszország európai partnereinek figyelembe kell vennie az eurázsiai térségben zajló hatalmas integrációs projekt megvalósítására irányuló törekvéseket.
Lavrov utalt arra is, hogy az ukrajnai helyzettel összefüggésben elhangzanak olyan vélemények, amelyek szerint nem időszerű nagyszabású feladatokat kitűzni az EU-orosz kapcsolatokban. Szerinte ugyanakkor Moszkva és Brüsszel további közeledése fontosságának felismerése a rég megoldásra váró biztonságpolitikai kérdések megoldását is elősegíthetné.  (MTI)
www.kommersant.ru/doc/2406796

Scroll To Top