Ukrán válság – Kijev továbbra is attól tart, Moszkva invázióra készül a segélykonvoj ürügyén

Az ukrán elnöki hivatal továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozás ürügyéül használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát.

Ezt Szvjatoszlav Ceholko, Petro Porosenko ukrán elnök sajtótitkára közölte szerdai tájékoztatóján. “Tegnap Ukrajna beleegyezett az orosz humanitárius segély fogadásába abban az esetben, ha a szállítmányt átrakodják a vöröskereszt által bérelt teherautókra, amelyet kizárólag a vöröskereszt képviselői kísérnek tovább Ukrajna területén. Ezt Oroszország elutasította” – jelentette ki a sajtótitkár.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedd este azt állította, hogy Kijev már nem ragaszkodik a segélyszállítmány átrakodásához, miután Moszkva figyelembe vette a kijevi hatóságok minden más kívánságát, amelyet az orosz humanitárius segélyszállítmány célba juttatásával kapcsolatosan előterjesztettek.
Az ukrán elnök sajtótitkára a sajtónak hangsúlyozta, hogy egyetlen civilizált ország sem utasít vissza humanitárius segélyt. Emlékeztetett arra, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszk városában már 11 napja nincs áram, víz és gyógyszer. “Ukrajna folyamatosan keresi a lehetőségét annak, hogy segítséget nyújtson ennek a városnak, amelyet azonban szeparatisták tartanak ellenőrzésük alatt, akik nem engednek be segélyszállítmányt” – közölte.
Szavai szerint a vöröskereszt vállalta, hogy szavatolja nemzetközi segélyszállítmány eljuttatását Luhanszkba, és megállapodott Oroszországgal a városnak nyújtandó nemzetközi humanitárius segélyről, beleértve az orosz felajánlást is.
Miután a segélyszállítmány átrakodását az orosz fél visszautasította, Ceholko szerint háromféle forgatókönyv megvalósulásával lehet számolni. Az első, hogy a segélyszállítmány ürügyén Oroszország fegyveres erői benyomulnak Ukrajna területére. A második, hogy Harkiv megyében – ahol a konvoj az előzetes tervek szerint átlépné az ukrán határt – Oroszország provokációra használja fel a szállítmányt, amelyet nagy valószínűséggel katonai agresszió követ. A harmadik lehetőség a sajtótitkár szerint az, hogy a segélykonvoj Luhanszkhoz közel lép be Ukrajna területére, az ukrán határőrök és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselői átvizsgálják a szállítmányt, majd az EBESZ-misszió végigkíséri a konvojt a szeparatisták ellenőrizte területen, a segélyt pedig Luhanszkba érve a vöröskereszt osztja szét.
A tisztségviselő elmondta: szerdára virradó éjjel határozat született arról, hogy elfogadják a Luhanszknak szánt segítséget, de nem engedik az orosz inváziót. A döntést azon a közös értekezleten hozták meg, amelyen Porosenko elnök, Arszenyij Jacenyuk kormányfő és Olekszandr Turcsinov parlamenti elnök, valamint az illetékes minisztériumok vezetői vettek részt.
Kijelentette, hogy a nemzetközi segélyszállítmány ukrán része már szerdán útnak indul Luhanszk felé. Ennek mennyiségéről és tartalmáról azonban nem hozott nyilvánosságra információkat.
Ukrán sajtókommentárokban az orosz segélyszállítmányt provokációnak, illetve Moszkva propaganda-akciójának minősítik.
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerdán jelezte, hogy még mindig nem kapta meg a tételes listát a Kelet-Ukrajna felé kedden útnak indított orosz segélyszállítmány tartalmáról.(MTI)

Scroll To Top