Ukrán válság – Kijev: szakadárok elfogták az EBESZ-megfigyelőket

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint fegyveres Moszkva-barát szakadárok megállították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit szállító buszt, és utasait fogságba ejtették a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Szlovjanszk városban pénteken.

A tárca sajtószolgálatának közlése szerint az autóbuszt Kramatorszk felől a városhoz érkezve tartóztatták fel a fegyveresek déltájban.
A jármű utasait – egy cseh, egy lengyel, egy svéd, egy dán és három német megfigyelőt, valamint az ukrán fegyveres erők öt tagját – az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szlovjanszki részlegének épületében tartják fogva.
„Folyamatban vannak a tárgyalások kiszabadításukért” – közölte a belügyminisztérium. Állítólag a túszejtők azt mondták, hogy „oroszországi illetékesektől” várnak további utasítást, s addig nem engedik el a foglyokat.
Vjacseszlav Ponomarjov, a város önkényesen kinevezett szakadár polgármestere közben más forrás szerint azt mondta, hogy „a kijevi kormány egy katonai kémje” is a buszon utazott az EBESZ küldöttségével, ezért ejtették a csoportot foglyul.
Előzőleg Jevhen Perebijnisz, az ukrán külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy megszakadt a kapcsolat a Donyeck megyében tartózkodó EBESZ-küldöttséggel. A német védelmi minisztérium is közölte, hogy nem tud kapcsolatba lépni az EBESZ német vezetésű katonai megfigyelői csoportjával.
Perebijnisz kijelentette, hogy „ha terroristák ejtették túszul a megfigyelőket, akkor botrányos bűncselekményt követtek el, megsértve az EBESZ alapelveit, és erre megfelelő válaszlépést tesz Ukrajna, illetve a nemzetközi közösség”
Közben a belügyminisztérium sajtószolgálata Sztepan Poltorakra, az Ukrán Nemzeti Gárda parancsnokára hivatkozva közölte, hogy a gárda egységei teljesen bekerítették Szlovjanszkot. A parancsnok szavai szerint az állam vezetésének utasítására kerítették körbe a várost, hogy a szeparatisták ne kapjanak kívülről erősítést.
A Leonyid Kucsma elnöksége idején, 2000-ben megszüntetett Nemzeti Gárdát március közepén hozta újra létre a parlament. A belügyminisztérium alá tartozó alakulat egyik fő feladata a terrorcselekményekkel szembeni fellépés.
A Donyeck megye északi részén lévő városában két hete feszült a helyzet, szeparatista fegyveresek tartanak megszállva több középületet, köztük a városházát, a rendőrkapitányságot és az SZBU helyi épületét, a városba vezető utak mentén ellenőrzőposztokat állítottak fel.(MTI)

Scroll To Top