Ukrán válság – Kijev: szakadár egységek tartanak Mariupol felé

Az oroszbarát szakadárok egységeket és haditechnikai eszközöket irányítanak át Donyec megye déli része, a stratégiai fontosságú Mariupol várása felé – jelentette ki csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője.

A tisztségviselő kifejtette, hogy értesülései szerint Jaszinuvata és Novoazovszk településeknél vontak össze a szakadárok jelentős erőket.
Az Azovi-tenger partján fekvő Novoazovszkot augusztus végén foglalták el a szakadárok, miután Oroszországból harckocsikból álló menetoszlop hatolt be Ukrajna területére. A kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll, ugyanakkor elemzők szerint Moszkva szeretne a településen keresztül szárazföldi átjáróhoz jutni az általa törvényellenesen elcsatolt Krím félsziget és az orosz határ között.
Liszenko szavai szerint a szakadárok által megszállt területeken az orosz “kurátorok” igyekeznek egységes parancsnokság alá vonni a különböző szakadár csoportosulásokat.
Közben Vladiszlav Szeleznyov, a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnokságának szóvivője arról számolt be csütörtökön, hogy a minszki megállapodás szerinti tűzszünet kezdete – szeptember 5 – óta a fegyveres erők összesen 162 tagja vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban, és mintegy 300-an sebesültek meg. Hozzátette, hogy a Kijev által december 9-én egyoldalúan meghirdetett fegyvernyugvás óta a szakadárok több mint százszor lőttek rá az ukrán hadsereg állásaira.
A jelentések szerint december 9. óta csökkent a szakadár támadások intenzitása, és azóta egy ukrán katona haláláról sem érkezett hír.
Miután a szeptember 5-i tűzszünet nem valósult meg – ukrán források szerint azért, mert a szakadárok nem hagytak fel a támadásokkal – Kijev december 9-én egyoldalúan fegyvernyugvást hirdetett, és beszüntetett minden harci tevékenységet a fegyveres erők összes kelet-ukrajnai állása ellen.(MTI)

Scroll To Top