Ukrán válság – Kijev nem fogadja el a Krím Oroszországhoz csatlakozását - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Kijev nem fogadja el a Krím Oroszországhoz csatlakozását

Ukrajna törvénytelennek tartja és nem fogadja el azt a Moszkvában kedden aláírt orosz-krími államközi megállapodást, amely szerint a Krím és Szevasztopol csatlakozik az Oroszországi Föderációhoz – szögezte le a kijevi külügyminisztérium szóvivője.

“A Krím Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló úgynevezett megállapodás aláírása, valamint az orosz elnök ehhez kapcsolódó beszéde ellentmond a jogszerűségnek, a demokráciának és a józan észnek. (Vlagyimir) Putyin (orosz államfő) beszéde nagyon tisztán jelezte, hogy milyen valós is a veszély, amelyet Oroszország jelent a nemzetközi biztonságra nézve” – jelentette ki Jevhen Perebijnisz külügyi szóvivő.
A tisztségviselő kijevi sajtótájékoztatóján ismételten leszögezte, hogy Ukrajna nem fogadja el a Krím függetlenségét és csatlakozását az Oroszországi Föderációhoz. “Ukrajna minden nemzetközi lépést megtesz a status quo helyreállításáért” – hangsúlyozta.
Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján eközben kijelentette: amennyiben Oroszország elismeri a krími vezetés által a félszigeten lévő ukrán tulajdon államosítását, Kijev “fenntartja magának a jogot, hogy lépéseket tegyen veszteségei kompenzálására az Ukrajna, illetve más államok területén lévő orosz tulajdonokból”.
Leszögezte, hogy Ukrajna szigorúan tartani fogja magát a nemzetközi és az ukrán jogszabályokhoz.
A Krími Autonóm Köztársaságnak a kijevi központi kormányzat által feloszlatott, így törvényellenesen működő parlamentje hétfőn nyilvánította ki a félsziget függetlenségét, Krími Köztársaság néven. A krími parlament egyúttal határozatot hozott arról, hogy a területén lévő minden ukrán hivatali szerv, intézmény és vállalat ingó és ingatlan vagyona a Krími Köztársaság tulajdonába kerül át.(MTI)

Scroll To Top