Ukrán válság – Kijev: negyedére csökkent a szakadárok által ellenőrzött terület a Donyec-medencében

A Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet megindítása óta a szakadárok által ellenőrzött terület 75 százalékát foglalták vissza az ukrán fegyveres erők, azaz jelenleg mindössze a korábbi terület egynegyede van a szeparatisták megszállása alatt – jelentette ki vasárnap kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője.

    Közben a “terrorellenes művelet” sajtóközpontja arról adott hírt, hogy több mint 300 személyt vettek őrizetbe – köztük 11 orosz és egyéb állampolgárságú külföldit -, akit a szakadár “népköztársaságok” által elkövetett “terrorcselekményekben” való részvétellel gyanúsítanak.
    Kijev szerint az orosz-ukrán határ túloldalán – 30-40 kilométeres övezetben – egyre nagyobb katonai erőt összpontosít Moszkva. A legfrissebb jelentések szerint észleltek egy 34 páncélozott járműből álló egységet “békefenntartó jelzéssel” a brjanszki területnek az ukrán határhoz közeli térségében. A kurszki területre pedig átvezényelték az orosz fegyveres erők egyik helikopteres dandárját.
    Az RNBO közölte, hogy az éjjel a szeparatistáknak tíz harckocsival sikerült átjutniuk Oroszországból Ukrajnába a határ egy átmenetileg nem ellenőrzött szakaszán, a katonai járművek jelenleg Donyeck felé tartanak.
    Az ukrán határőrszolgálat vasárnap kiadott közleményében továbbra is feszültnek nevezte az ukrán-orosz határ menti térségben kialakult helyzetet. A határőrség szerint a szakadárok egyszerre támadják gépfegyverekkel, aknavetőkkel, és tüzérségi fegyverekkel a terrorellenes erőket, valamint rendszeresen átlőnek az orosz határon provokációs céllal, hogy utána az ukrán hadseregre kenjék a felelősséget. Az orosz hírszerzés drónjai pedig folyamatosan megsértik Ukrajna légterét.      
    Ukrán értesülések szerint előző nap önjáró aknavető rendszerekkel egy 65 vasúti kocsiból álló katonai szerelvény érkezett Oroszországból a fehéroroszországi Homel városába, amely az ukrán határtól mintegy 45 kilométerre fekszik.(MTI)

Scroll To Top