Megsemmisítették az Ukrajnába behatolt orosz hadoszlop zömét

Az ukrán fegyveres erők tüzérsége megsemmisítette annak az orosz harcjárműoszlopnak a nagy részét, amely péntekre virradó éjjel hatolt be Ukrajna területére a kelet-ukrajnai Izvarine határátkelőnél – közölte Petro Porosenko ukrán elnök telefonon David Cameron brit miniszterelnökkel.

Az ukrán elnök aggodalmát fejezte ki a brit kormányfőnek az orosz-ukrán határ mentén kialakult helyzet miatt. Állítása szerint a szeparatisták által ellenőrzött terület határszakaszán továbbra is érkeznek illegálisan fegyverek és katonai eszközök Oroszországból.
Az ukrán elnöki sajtószolgálat tájékoztatása szerint Cameron “határozott és következetes” támogatásáról biztosította Ukrajnát és Porosenko elnök tevékenységét.
Előzőleg külföldi újságírók – köztük a The Guardian és a Daily Telegraph című brit lapok tudósítói – számoltak be közösségi portálokon arról, hogy orosz páncélozott harcjárművek és Ural katonai teherautók keltek át az ukrán határon annál a Luhanszk megyei Izvarine átkelőnél, amelynek orosz oldalára, a “Donyeck” elnevezésű átkelőre nem sokkal később megérkezett a csaknem 300 kamionból álló orosz segélykonvoj. A külföldi újságíróknak az orosz hatóságok engedélyezték, hogy együtt tartsanak a segélykonvojjal, így saját szemükkel látták, amint a harcjárművek behatolnak Ukrajna területére.
A behatolás hírét pénteken megerősítette a kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított, Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet parancsnoksága, hozzátéve, hogy az előzetes információk szerint fegyveres katonákat szállítottak a harci járművek.
Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy a katonai hírszerzés észlelte a hadoszlopot, amely Izvarinénél átkelt az orosz-ukrán határon. Hozzátette, hogy az orosz katonai járművek számát Kijev egyelőre nem hozza nyilvánosságra.
Kérdésre válaszolva Liszenko kifejtette, hogy nem célszerű az ukrán légierőt bevetni a szeparatisták ellen, mivel a szakadároknak vannak légvédelmi rendszereik, az orosz határon túlról pedig folyamatosan figyelik az ukrán légteret. Szavai szerint ezért az ukrán fegyveres erők jelenleg a szakadár konvojokkal szemben a “felderítés, követés és megsemmisítés” taktikáját alkalmazzák.
Vlagyimir Putyin elnök az ukrajnai Krím félsziget Oroszország általi bekebelezése után elismerte, hogy orosz katonák már a Krímben voltak március közepén, a félsziget hovatartozásáról sebtében megrendezett – Kijev és a nemzetközi közösség által nem elismert – népszavazás idején. Moszkva azonban továbbra is visszautasítja azokat a Kijevi vádakat, amelyek szerint az orosz titkosszolgálathoz tartozó tanácsadókkal és zsoldosokkal, valamint fegyverekkel és katonai eszközökkel látja el a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben harcoló oroszbarát szeparatistákat, fegyveres erői pedig rendszeresen megsértik Ukrajna területét. A Kreml ezzel szemben azzal vádolja Kijevet, hogy el akarja szabotálni az orosz segély eljuttatását a harcok sújtotta kelet-ukrajnai teleülések lakosaihoz, és ennek érdekében fokozza harci tevékenységét a térségben.(MTI)

Scroll To Top