Ukrán válság – Kijev fontolgatja a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Moszkvával

Nem kizárt, hogy Ukrajna megszakítja diplomáciai kapcsolatait Oroszországgal – mondta Valerij Csalij, az elnöki hivatal helyettes vezetője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő kérdésre válaszolva azt mondta, hogy több lehetőség közül ezt is megvizsgálja az ukrán vezetés, illetve ennek lehetséges következményeit.
Közben Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök a kelet-ukrajnai harcok egyik korábbi tűzfészkébe, a Donyeck megye északi részén lévő Szlovjanszk városába érkezett munkalátogatásra. A várost az ukrán biztonsági erők július 5-én tisztították meg a szakadároktól. A kormányfővel együtt a településre utazott Volodimir Hrojszman miniszterelnök-helyettes, Arszen Avakov belügyminiszter és Makszim Burbak infrastrukturális miniszter is. Megtekintették a harcokban megsérült egyik ötszintes lakóház folyamatban lévő felújítási munkálatait.
Az ukrán védelmi minisztérium tájékoztatása szerint továbbra is feszült a helyzet a kelet-ukrajnai “terrorellenes művelet” övezetében, főként Donyeck, Luhanszk, Liszicsanszk, Antracit, Szeverodonyeck és Krasznodon településeken, ahol a szakadárok ellenállásra rendezkednek be az általuk megszállt hivatali épületekben.
A tárca közölte, hogy az elmúlt nap alatt 14 támadás érte az ukrán fegyveres erők egységeinek állásait a térségben. Az orosz határnál lévő Donyeck megyei Marinyivka környékén szerdán tűzharc bontakozott ki a szakadárok és a “terrorellenes műveletben” részt vevő erők között.
Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján – cáfolva az előző napi harcokban a hadsereg által elszenvedett súlyos veszteségekről szóló híreket – leszögezte, hogy az elmúlt 24 órában a tanács adatai szerint összesen 11 katona vesztette életét a térségben. Elmondta ugyanakkor, hogy Szlovjanszkban egy infrastrukturális felújítási munkálat közben több mint száz halott fegyveres szakadár elföldelt maradványaira bukkantak.(MTI)

Scroll To Top