Ukrán válság – Kiéleződött a helyzet a kelet-ukrajnai fronton

Kiéleződött a helyzet a kelet-ukrajnai fronton, az ukrán kormányerők ellen harcoló szakadárok az elmúlt egy nap alatt 106-szor sértették meg a tűzszünetet – írta pénteki közleményében a kijevi hadműveleti parancsnokság.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt 24 órában 2 katona vesztette életét, és hét sebesült meg a harcok övezetében.
A helyzet különösen Donyeck városának környékén vált válságossá, ahol a parancsnokság beszámolója szerint az ukrán oldalon lévő településeknél felállított katonai állásokat délután hat órától éjfélig szünet nélkül lőtték a szakadár erők, amelyek összesen 78-szor nyitottak tüzet.
Csütörtök este nyolc óra körül Avgyijivka települést kétszer is tűz alá vették a minszki egyezmény által tiltott 122 milliméter kaliberű aknavetőkkel. A fehérorosz fővárosban februárban kötött megállapodás értelmében a 100 milliméternél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyvereket ki kellett volna vonniuk a szemben álló feleknek a frontvonal 30 kilométer széles övezetéből.
A szakadárok este kilenc óra után harckocsikkal négyszer lőtték a megyeközpont térségében lévő Opitne településnél az ukrán állásokat, és háromszor megint Avgyijivkát, valamint a Piszkinél lévő védelmi állásokat 120, illetve 122 milliméteres tüzérségi fegyverekkel támadták.
Krasznohorivka falu térségében egy húszfős szakadár csoport 120 milliméteres aknavetők és kézi fegyverek támogatása mellett megpróbált áttörni a fegyveres erők védelmi vonalán. A katonák mintegy másfél órán át tartó tűzharccal végül meghátrálásra kényszerítették a behatolókat – jelentette a kijevi parancsnokság.
A közlemény szerint a Donyecktől északra lévő Artemivszk térségében a nagy kaliberű aknavetők mellett Grad rakéta-sorozatvetőket is bevetettek a szeparatisták.
Donyeck szakadár vezetése közben arról számolt be, hogy az éjjel a megyeközpont két kerületét, a kujbisevit és a vorosilovit lőtte az ukrán fegyveres erők tüzérsége. A közlemény szerint a támadások károkat okoztak az épületekben és az infrastruktúrában, de egyetlen lakos sem esett áldozatul.
A szakadár Luhanszki Népköztársaság “népi rendőrsége” az elmúlt egy nap alatt hat tűzszünetsértéssel vádolta meg a kormányerőket, továbbá azzal hogy a minszki megállapodás által tiltott tüzérségi fegyvereket is bevetettek. Közleményük szerint egy fegyveresük életét vesztette a Luhanszktól nyugatra fekvő Kalinove falu elleni támadásban. Kijev viszont a szakadárokat vádolta meg azzal, hogy a frontvonal Luhanszk megyei szakaszán tűzharcokat provokálnak, rendszeresen átlőve az ukrán ellenőrzésű oldalra.(MTI)

Scroll To Top