Ukrán válság – Két szemben álló féllegális hadsereg szerveződik Ukrajnában

Féllegális hadsereg szerveződik Ukrajna keleti és déli részén a hatalom szimpatizánsaiból azzal a nem titkolt céllal, hogy szembeszálljon az ellenzéki tüntetőkkel, miközben az ország nyugati részében az ellenzékiek önvédelmi egységei erősödnek – adta hírül hétfőn az ukrán média.

 

ukrajna_tuntetes   A hatalompárti Ukrán Frontnak elnevezett egyesülésbe elsőként a kelet-ukrajnai Harkivból az Oplot (Erőd) nevű ketrecharcosok klubja, majd oroszbarát kozák szervezetek, néhány Afganisztánban szolgált veterán és a krími Orosz Motorosok csoportja állt be.
Az Ukrán Front ötlete elsőként a kormányzó Régiók Pártjának helyi ülésein vetődött fel. Az Oplot harcosai, akik elsőként nyilvánították ki, hogy a kijevi ellenzéki tüntetések ellenségei, most mint “társadalmi aktivisták” lépnek a nyilvánosság elé. A “népi osztagoknak” nevezett szerveződések egyes régiókban a helyi költségvetésből kapnak anyagi támogatást. Jelképük az orosz érdemrendeken használt fekete-narancsszínű György-szalag.
Egy kozák katonai parancsnok, Ihor Csernoivanov atamán egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy csaknem 10 ezer kozák csatlakozott a hatalomhoz hű erőkhöz. Az Ukrán Front többi csoportjának létszámáról nem hoztak nyilvánosságra adatot.
Közben Nyugat-Ukrajnában egyre-másra alakulnak az ellenzékiek önvédelmi alakulatai. Az európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetők azután kezdtek önvédelmi egységeket alakítani a fővárosban, hogy tavaly november végén rohamrendőrök brutálisan szétoszlatták diákok békés demonstrációját a kijevi főtéren.
Andrij Parubij, a Haza párt parlamenti képviselője és a Majdanon (a Függetlenség terén) tüntetők “ellenállási” parancsnoka nemrég jelentette be, hogy a vidéki önvédelmi osztagokból össznemzeti “minihadsereg” jön létre, amelynek tevékenységét Kijevből fogják koordinálni. Médiaforrások szerint az önvédelmi osztagokba eddig mintegy 12 ezren léptek be.
Kijevben a tüntetők önvédelmi egységei azért jöttek létre, hogy védjék a Függetlenség terén folyó erőszakmentes tiltakozó akciókon résztvevőket és a tüntetők sátorvárosát a rendvédelmi szervek rohamaitól és provokátorok akcióitól. Alapítói elsősorban leszerelt katonák, különböző harcokban, Afganisztánban, Csecsenföldön, Grúziában szolgált veteránok, akikhez civil önkéntesek is csatlakoztak. Közülük vált ki a Jobboldali Szektor elnevezésű csoport, amely január 19-én összecsapásokat kezdeményezett a rohamrendőrökkel a kormány és a parlament épületének helyet adó Hrusevszkij utcában. Megfigyelők szerint a különböző önvédelmi egységek közül radikális lépéseket a Jobboldali Szektor és az afgán veteránok csoportja szorgalmaz, ők elsődlegesen a bebörtönzött ellenzéki aktivisták szabadon bocsátását követelik, ellenkező esetben az összecsapások kiújulását helyezték kilátásba.(MTI)

Scroll To Top