Ukrán válság – Kelet-ukrajnai orosz szeparatisták vannak az újabb uniós szankciós listán

Kelet-ukrajnai orosz szeparatista vezetők vannak azon a szombaton közzétett 11 fős listán, amellyel kiegészítették az ukrajnai válság kapcsán európai uniós szankciók által sújtottak névsorát.

Az EU-országok kül- és biztonságpolitikai kérdésekben illetékes nagykövetei szerda este állapodtak meg abban, hogy további 11 olyan személyt sújtanak büntető intézkedésekkel, aki részt vesz az oroszbarát kelet-ukrajnai felkelésben.
A neveket azért hozták csak most nyilvánosságra, mert előbb meg kívánták tenni a szükséges lépéseket – így például a bankszámlák zárolását -, és ennek eredményességét meghiúsíthatta volna, ha az érintettek korábban tudomást szereznek az ellenük foganatosított intézkedésekről.
Előzőleg az unió több lépcsőben már 61 embert és két céget szankcionált az EU-ban elérhető javainak – alapvetően bankszámláinak – befagyasztásával, valamint a természetes személyek esetében beutazási tilalommal is. A szankciók elrendelésének az indoka a szakadár fegyveres felkelésben való tevékenység, illetve a Krím félsziget orosz bekebelezésében való részvétel volt.
A szombaton nyilvánosságra hozott, kiegészített listán szerepel többek között Alekszandr Borodaj, a „donyecki népköztársaság miniszterelnöke”, valamint Marat Basirov, a „luhanszki népköztársaság miniszterelnöke”.
Szintén felvették a feketelistára Alekszandr Hrjakovot, aki az önjelölt donyecki kormányzatban a belügyi és a tájékoztatási „tárca” irányítója. Ez utóbbi minőségében a szeparatista propagandatevékenységben játszik fontos szerepet.
A luhanszki „kormányzat” számos tagja ugyancsak szerepel az uniós szankciós listán.(MTI)

Scroll To Top