Ukrán válság – Jobbik: a kormány tiltakozzon a kárpátaljai magyarok sorozása ellen!

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy tiltakozzon a kárpátaljai magyarok sorozása és az ukrán menekültek betelepítése ellen.

Szávay István, a Jobbik alelnöke hétfői sajtótájékoztatóján arról beszélt: Magyarország kötelessége, hogy megvédje a kárpátaljai magyarságot az ukrán helyzet káros hatásaitól. Kifejtette: a kiértesítések hónapok óta tartanak és a tényleges sorozás is megkezdődött. Tudomása szerint magyarokat még nem vittek Ukrajna keleti részébe, de személyes tapasztalatai alapján vannak visszaélések.
Példaként említette, hogy egy kétgyermekes családapát az alkalmassági egyeztetés után nem engedtek haza és akarata ellenére önkéntesként kezelik, több helyre szállították és mindig mást mondanak neki.
A jobbikos politikus azt is mondta: az ukrán kormány felbecsülte a Krímből, Kelet-Ukrajnából várható menekültek számát, s ez alapján 250 menekült betelepítését tervezik Beregszászra. Ez az etnikai viszonyok erőszakos megváltoztatása – jelentette ki Szávay István.
Az ellenzéki politikus jóval határozottabb kiállást sürgetett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség részéről a magyar közösség érdekeiért. Azt kérte: a magyar kormány tegye világossá álláspontját a sorozásokra, esetleges keleti frontra szállításra és a magyarlakta teleüléseket érintő betelepítésekre vonatkozóan. A Jobbik elvárja, hogy a kormány minkét kérdésben tiltakozzon, és ne csak Ukrajna területi egysége mellett álljon ki, hanem legyen határozott azokban az ügyekben is, amely a kárpátaljai magyar közösség lét- és jogbiztonságát veszélyezteti – tette hozzá.(MTI)

Scroll To Top