Ukrán válság – Jelentősen súlyosbodott a helyzet a kelet-ukrajnai fronton, hét katona halt meg

Jelentősen kiéleződött a helyzet csütörtökre Kelet-Ukrajnában, Kijev szerint az Oroszország által támogatott szakadárok nehézfegyverekkel lőtték előző nap és az éjjel a frontvonal szinte egész szakaszát. Az elmúlt huszonnégy órában hét ukrán katona esett el, és tizenhárom sebesült meg a harcokban – közölte Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő szavai szerint a frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol térségét intenzíven támadták a szakadárok nagy szórású Grad rakéta-sorozatvetőkkel és egyéb, 100 milliméternél nagyobb kaliberű, a februári minszki egyezmény alapján tiltott nehéztüzérségi fegyverekkel. A hadsereg ebben a térségben szenvedte el a legnagyobb veszteséget, öt katona esett el a Mariupoltól mintegy 60 kilométerre északra fekvő Prohorivka településnél, egy pedig a falu szomszédságában, Sztarohnatyivkánál.
Motuzjanik elmondta, hogy Prohorivkánál az ukrán fegyveres erők válaszcsapást mértek, és felderítési információk szerint megsemmisítették a szakadárok egy lőszerraktárát. Hozzátette: Mariupol térségében az ellenség azt a taktikát folytatja, hogy heves tüzérségi csapásokat mér az ukrán állásokra, eközben viszont nem bocsátkozik közelharcba.
Jaroszlav Csepurnoj, az M szektor katonai szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy a szakadár erők mostani tüzérségi támadásai ugyanolyan jellegzetes jegyeket mutatnak, mint a hivatásos orosz hadseregéi. Hozzáfűzte, a szakadárok azért, hogy a katonák ne lőjenek vissza, éjszakai támadásaik után rendszerint tűzszünetet kértek.
Motuzjanik közölte, hogy a donyecki nemzetközi repülőtér közelében is szünet nélkül zajlanak a harcok a szemben álló felek között. Szavai szerint a szakadárok a Donyecktől északra, a front általuk ellenőrzött oldalán lévő Horlivka városának lakóövezeteiben állították fel állásaikat, ami lehetetlenné teszi az ukrán fegyveres erők számára, hogy válaszcsapásokat mérjenek.
A kijevi hadműveleti parancsnokság tájékoztatása szerint szerdán összesen 90-szer sértették meg a tűzszünetet a szakadárok.
Eduard Baszurin, az Ukrajna területén önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság “védelmi miniszterhelyettese” csütörtökön kijelentette, hogy előző nap az ukrán fegyveres erők támadásai következtében a szakadár területen életét vesztette egy civil nő, 7 további polgári személy, 5 szeparatista fegyveres pedig megsérült. Mint elmondta, két kórházat, három iskolát és egy óvodát értek találatok.
Azt állította, hogy az ukrán hadsereg 50 mesterlövészt vezényelt Donyeck térségébe, továbbá a front menti térségbe összesen 460 főt erősítésnek, akik között több tengerészgyalogos és deszantos van.(MTI)

Scroll To Top