Ukrán válság – Jacenyuk: az ukrán államadósság meghaladta a GDP 53 százalékát

Ukrajna államadóssága meghaladta a 800 milliárd hrivnyát, ami a bruttó hazai termék (GDP) 53 százalékát teszi ki – közölte Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök csütörtökön a kijevi parlamentben.

A kormányfő szavai szerint a tavalyi év elejétől az ország devizatartalékai 34,6 milliárd dollárról csaknem 20 milliárd dollárral csökkentek, azaz mostanra mindössze 15 milliárd dollárt tesznek ki.
Részletezve az államadósságot kiemelte, hogy az állami vállalatok közül a Naftogaz gázvállalat deficitje 34,4 milliárd hrivnya, hiteltartozása pedig csaknem 85 milliárd hrivnya (egy hrivnya=20,37 forint). Az állami útkezelő-társaság tartozása 37 milliárd hrivnya, az állami vasutaké pedig 24 milliárd hrivnya.
Jacenyuk közölte, hogy az előrejelzések alapján idén 3 százalékos GDP-csökkenés várható Ukrajnában, az infláció pedig elérheti a 12-14 százalékot.
A miniszterelnök kitért arra, hogy áprilistól várhatóan 480 dollárba kerül Ukrajnának ezer köbméterenként az import földgáz. Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vállalat tavaly decemberben arról állapodott meg, hogy januártól Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért, vagyis a korábbinál mintegy harmadával olcsóbban kapja a földgázt Oroszországtól. Ezt a kedvezményt Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlotta fel Viktor Janukovics volt elnöknek annak fejében, hogy Kijev ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval.
Jacenyuk a nehéz gazdasági helyzetből való kilábalás érdekében elsősorban a költségvetési kiadások jelentős megszorítását helyezte kilátásba, beleértve a szociális kiadásokét is, valamint a kormány kezdeményezi az ásványkincsek kitermelésére kivetett járulék megduplázását. Jelezte, hogy az állami alkalmazottak létszámát 10 százalékkal készülnek csökkenteni. Az év elején meghatározott minimálbér és a létminimum idén nem fog emelkedni.(MTI)

Scroll To Top