Ukrán válság – Ismét katonák haltak meg a kelet-ukrajnai fronton

Két ukrán katona esett el az elmúlt 24 órában a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus övezetében – közölte vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A tisztségviselő szavai szerint a két katona ellenséges aknatűzben halt meg Avgyijivkánál. A Donyeck melletti települést a Moszkva által támogatott szakadárok – a minszki egyezményben tiltott – 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel lőtték.
A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli jelentésében arról számolt be vasárnap, hogy a szakadár erők egy nap alatt 52-szer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. A leghevesebb támadások Donyeck környékét érték, ahol 37 alkalommal sértették meg a tűzszünetet a szakadárok. A marjinkai útellenőrző posztot az ukrán és a szakadár oldal között orvlövész vette tűz alá.
A parancsnokság tájékoztatása szerint összesen mintegy 150 aknát és 22 egyéb tüzérségi lövedéket lőttek ki a szakadárok.
Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok “védelmi minisztériumának” szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők tüzet nyitottak a tűzszünetet ellenőrző koordinációs központ Rusztam Muradov dandártábornok vezette orosz küldöttségére. Arról nem szólt, hogy bárki megsérült volna.
A “védelmi minisztérium” vasárnapi közleménye szerint az ukrán fegyveres erők előző nap 69-szer nyitottak tüzet a megye szakadár ellenőrzésű oldalára.
Legutóbb január 13-án állapodtak meg újabb tűzszünetben a szemben álló felek a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott összekötő csoport minszki ülésén, de a fegyverek azóta sem sem hallgattak el a Donyec-medencében.(MTI)

Scroll To Top