Ukrán válság – Imádják az Oroszok Putyin-t a Krím csatlakozása óta

A Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozása óta még magasabbra szökött az országban Vlagyimir Putyin elnök népszerűsége – derült ki a csütörtökön közölt legfrissebb orosz közvélemény-kutatási adatokból.

Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) felmérése szerint a megkérdezettek 82,3 százaléka elégedett az orosz államfő tevékenységével. Ez a mérték közelít a hat évvel ezelőtti, 82,9 százalékos népszerűségi mutatóhoz.
A felmérést a múlt hét végén végezték 42 régió 130 településén. A közvélemény-kutató munkatársai 1600 embert kérdeztek meg. A VCIOM által egy héttel korábban közölt adatok szerint Putyin népszerűsége még “csak” 75,7 százalékot tett ki. Ez ötéves rekordot döntött az elnök lakossági támogatottságában.
Putyin népszerűségi mutatójának újabb növekedése a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról múlt kedden aláírt és pénteken a parlamentben elfogadott megállapodással van összefüggésben. A válaszadók a “súlyos ukrajnai helyzetre” is hivatkoztak, amikor kifejezték elégedettségüket az orosz államfő ezzel kapcsolatos tevékenységével.
Az elnök mögött álló, kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR) népszerűsége is ötéves rekordot döntött. A VCIOM adatai szerint a JeR-re most a megkérdezett orosz lakosok 56,2 százaléka szavazna.
A másik nagy oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Központ legutóbbi felmérése szerint a megkérdezettek 80 százaléka támogatja Vlagyimir Putyin tevékenységét. Januárban még csak 65 százalékuk nyilatkozott így. A kutatók adatai szerint az orosz államfő munkáját ellenzők száma erőtejesen csökkent az év eleje óta, a januári 34 százalékról 18 százalékra esett. Eközben a válaszadók 60 százaléka véli úgy, hogy Oroszországban “helyes irányban fejlődnek a dolgok”.
A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap keddi cikke szerint Vlagyimir Putyin magas népszerűségi mutatói nem az államfő képviselte orosz politikát, hanem azt a közeget jellemzik, amelyben a közvélemény-kutatások készülnek. A független újság szerkesztősége úgy tartja, Putyin úgy ért el magas támogatottságot tevékenységével, hogy közben a hazafiasságra, a történelmi igazságosságra, az oroszok védelmére és a fasizmus megakadályozására hivatkozott, s ezeket az érveket sulykolták az országos állami televíziós csatornák, amelyeket a legtöbben nézik Oroszországban. A központi tévékben nem hangzott el komoly bírálat a Kreml álláspontjával kapcsolatban. Az újság szerint ezért tört magasra az orosz elnök népszerűsége.(MTI)
www.rg.ru/editorial/2014-03-25/2_red.html

Scroll To Top