Ukrán válság – Hollande és Obama felszólította Putyint, hogy gyakoroljon nyomást a szeparatistákra

Francois Hollande francia és Barack Obama amerikai elnök felszólította hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy „gyakoroljon nyomást a szepratistákra annak érdekében, hogy elfogadják a párbeszédet az ukrán hatóságokkal” – áll a francia elnöki hivatal hétfőn este kiadott közleményében.

    Hollande és Obama mintegy háromnegyed órán át telefonon egyeztetett egymással. Ennek során az Elysée-palota szerint arra is kitértek, hogy „a kétoldalú tűzszünet elérése érdekében a lehető leggyorsabban fontos lenne egy kontakcsoport (felállítása) a szakadárokkal”.
    Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök egy héttel ezelőtt megállapodott, hogy közösen fognak munkálkodni a kijevi hatóságok és a délkelet-ukrajnai szakadárok közötti tűzszüneti megállapodás és egy hatékony határellenőrzés kialakítása érdekében. Aznap a megállapodásban közvetítő francia elnöki hivatal azt közölte, hogy a Leonyid Kucsma volt ukrán államfőből, a kijevi orosz nagykövetből és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport összeül a rendezési megállapodás pontjainak gyakorlatba átültetése végett.
    A francia és az amerikai elnök úgy ítélte meg, hogy „az ukrán válságra adható tartós válasz csak politikai lehet”. „Felszólították Putyin elnököt, hogy gyakoroljon nyomás a szeparatistákra annak érdekében, hogy elfogadják a párbeszédet az ukrán hatóságokkal és megerősítsék az orosz-ukrán határ ellenőrzését” – olvasható a közleményben.  
    A két ország vezetője ezenkívül arra is emlékeztetett, hogy valamennyi túszt el kell engedni, és eldöntötték, hogy „a szükséges nyomásgyakorlás érdekében összehangolják erőfeszítéseiket” – tudatta a francia elnöki hivatal.(mti)

Scroll To Top