Ukrán válság – Hajlik az Ukrajnának való fegyverszállításra az amerikai védelmi miniszterjelölt

Hajlik Ukrajna fegyverszállításokkal történő támogatására Barack Obama elnök jelöltje az amerikai védelmi miniszteri posztra.

Ezt maga Ashton Carter jelentette ki szerdai szenátusi meghallgatásán. Carter 2011 és 2013 között a védelmi tárca miniszterhelyettese volt.
“Támogatnunk kell az ukránokat az önvédelemben” – mondta a Pentagon vezetői posztjának várományosa.
“Arra hajlok, hogy lássuk el őket fegyverekkel, beleértve (…) a halált okozó fegyvereket is” – tette hozzá Carter az őt meghallgató katonai bizottság elnöke, a republikánus John McCain szenátor kérdésére válaszolva.
Carter azt nem tudta megnevezni, hogy ezek konkrétan milyen fegyverek lehetnek.
Az elmúlt napokban az amerikai sajtónak kiszivárogtatott értesülésekből világossá vált: az amerikai kormány, amely eddig elzárkózott ettől a lépéstől, ismét mérlegelni kezdte, hogy szállítson-e fegyvert a Ukrajna keleti részén orosz támogatást élvező szakadárok ellen harcoló ukrán kormányerőknek.
Ashton Carter a meghallgatáson közölte, hogy támogatja a katonai költségvetésre vonatkozó korlátozás feloldását és a kiadások növelését. Mint mondta, nem ismeri részleteiben a kongresszusnak beterjesztett büdzsétervezetet, de miniszterként már választ tud majd adni az azzal kapcsolatos kérdésekre.
Kifejezte meggyőződését, hogy javítani kell a kibernetikai támadások elleni védekezést és az azokra történő válaszadás képességét is. Az ilyen válaszlépéseknek a kibertérben és más tartományban kell megtörténniük.
A jelölt szavai szerint Iszlám Állam terrorszervezet és Irán kettős és egyformán veszélyes fenyegetést jelent a Közel-Keleten, amellyel szembe kell szállni.
Stratégiai fontosságúnak mondta, hogy Irakban visszafoglalják az IÁ által elfoglalt területeket, de kijelentette, hogy nem ismeri a tervezett offenzívák időzítését, mint ahogy azt sem, hogy az iraki erők mikorra válnak eléggé felkészültté ezekhez. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az IÁ-ra “tartós vereséget” kell mérni Szíriában és Irakban.
A tárcavezető-jelölt ígéretet tett annak tisztázására, hogy milyen bürokratikus problémák késleltetik a Jordániának való amerikai fegyvereladást. A hásimita királyság kifejezte készségét, hogy fokozza erőfeszítéseit az IÁ elleni harcban, különösen Maáz al-Kasszaszbe repülő hadnagy megégetése után.
Abdalláh jordániai uralkodó, akit szerdán a Fehér Házban fogadott Obama elnök és Joe Biden alelnök is, aggályait fejezte ki a fegyvereladások elakadásával kapcsolatban.
“Szükségünk van partnerekre a szárazföldön az IÁ legyőzésében” – mondta Carter, kitérve rá, hogy a királyt biztosították róla: Jordánia minden felszerelést és forrást megkap a terrorszervezet elleni közvetlen küzdelemhez.
Kijelentette, hogy támogatja az afganisztáni amerikai katonai jelenlét további csökkentésére vonatkozó terveket, ám szükség esetén kész lenne azzal kapcsolatban változtatásokat javasolni az elnöknek. Úgy vélekedett, India arra “rendeltetett”, hogy az Egyesült Államok stratégiai partnere legyen.
A várakozások szerint a fizikus végzettségű, Carter, aki hosszú éveket töltött a Pentagon alkalmazásában, zökkenőmentesen meg fogja kapni a kinevezéséhez szükséges támogatást a republikánus többségű szenátustól. Ebben az esetben ő lesz Obama elnök negyedik védelmi minisztere Robert Gates, Leon Panetta és Chuck Hagel után. Elődei mind arról panaszkodtak, hogy súrlódásba kerültek a Fehér Házzal, amely korlátozta a mozgásterüket.(MTI)

Scroll To Top