Ukrán válság – Fehér Ház: nincs döntés az amerikai fegyverszállításról

Nem született döntés eddig az Ukrajnába irányuló esetleges amerikai fegyverszállításokról – jelentette ki csütörtökön Washingtonban Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője.

Earnest hozzátette, hogy a lépéssel kapcsolatos egyik aggály az, hogy az hozzájárulna a vérontás fokozódásához. (John Kerry amerikai külügyminiszter ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Obama csak a hétvégi müncheni biztonságpolitikai konferenciát és az Angela Merkel német kancellárral hétfőn a Fehér Házban folytatandó tárgyalásait követően fog határozni a fegyverszállítás ügyében.)
A fehér házi szóvivő Washingtonban elmondta, az Egyesült Államok támogatja az ukrajnai válság diplomáciai rendezésére irányuló erőfeszítéseket, de hangsúlyozta, hogy a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nem tartották be sem a csapatvisszavonásról, sem a nemzetközi ellenőrzésről, sem pedig a túszok szabadon engedéséről megkötött korábbi megállapodásokat.
John McCain szenátor, az amerikai szövetségi felsőház katonai bizottságának elnöke közölte: ha Obama elnök nem szánja rá magát az ukrajnai fegyverszállításra, akkor a kongresszus olyan törvényt fog alkotni, amely megköveteli majd tőle ezt a lépést. McCain ezt egy tucatnyi republikánus és demokrata szenátorral közösen megtartott sajtóértekezletén mondta.
Decemberben mind az akkor még demokrata többségű szenátus, mind pedig a republikánus ellenőrzés alatt álló képviselőház megszavazta azt a törvény, amely felhatalmazást adott az Ukrajnának való fegyverszállításokra. Barack Obama aláírta a jogszabályt, amely meghagyta számára a döntés jogát ebben a kérdésben.(MTI)

Scroll To Top