Ukrán válság: Kijev reméli, hogy Moszkva számot ad a genfi megállapodás végrehajtásáról

Kijev reméli, hogy az orosz fél beszámol arról, milyen intézkedéseket tett a genfi négyoldalú megállapodásban foglaltak megvalósulása érdekében – jelentette ki hétfőn Kijevben Andrij Desicja ügyvivő külügyminiszter.

Az ukrán diplomácia vezetője újságíróknak nyilatkozva emlékezetett arra, hogy Kijev a megállapodás óta nem hajt végre “aktív cselekményeket” a Kelet-Ukrajnában indított terrorellenes művelet keretében, valamint társadalmi vitára bocsátotta az alkotmányreformot. Határozat született továbbá arról, hogy a helyi politikai erők képviselőit nevezik ki kormányzónak. Jelenleg a megyei kormányzókat Ukrajnában a mindkori államfő nevezi ki.
Desicja rámutatott még arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldöttségével közösen egy sor olyan intézkedést tett az ukrán vezetés, amely lehetővé teszi a nemzetközi szervezetnek missziója teljesítését a keleti országrészben a genfi megállapodásban foglaltak szerint.
A tárca vezetője Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfői nyilatkozatára reagált, amelyben az orosz tisztségviselő tétlenséggel vádolta meg Kijevet, valamint azzal, hogy durván megsérti az ukrán válság rendezését célzó genfi megállapodást.
Az ukrán külügyminiszter csodálkozásának adott hangot, hogy a kijevi orosz külképviselet diplomatái nem tájékoztatják Moszkvát Ukrajnának a megállapodással összhangban tett intézkedéseiről.
Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió diplomáciai vezetőinek múlt csütörtökön Genfben megrendezett találkozóján született megállapodás az ukrajnai feszültség enyhítésére irányuló konkrét lépésekről. Az egyezség aláírói egyebek mellett felszólították a konfliktusban érintett feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, a megfélemlítéstől és a provokációktól. Az ukrán alkotmányozó folyamattal kapcsolatosan megállapodtak egy széles körű nemzeti párbeszéd ösztönzésében. Megegyeztek továbbá abban, hogy az EBESZ megfigyelői missziójának támogatnia kell az ukrán hatóságokat a genfi megállapodás megvalósításában.(MTI)

Scroll To Top