Ukrán válság – Estek a moszkvai tőzsdeindexek a Jevtusenkov-ügy miatt

Erős gyengüléssel zárták a szerdai kereskedést a moszkvai értéktőzsde iránymutató indexei, miután előző nap este kiderült, hogy pénzmosás vádjával bűnvádi eljárást indítottak egy orosz milliárdos ellen.

Vlagyimir Jevtusenkovot, a Basnyefty nevű energetikai cég és az MTSZ, a volt szovjet térségben az egyik legnagyobb mobilszolgáltató részvényeit is birtokló Szisztyema nevű cég igazgatótanácsának elnökét házi őrizetbe helyezték.
A rubelben számított MICEX-index 1,89 százalékkal 1449,37 pontra, a dollárban számított RTS-index pedig 0,99 százalékkal 1190,10 pontra esett. Év eleji értékéhez képest a MICEX 3,64, az RTS pedig 17,51 százalékkal gyengült.
A nap vesztesei a botrányban érintett cégek: a Szisztyema árfolyama 36,92, a Basnyefté 20,56, az MTSZ-é 7,35 százalékkal gyengült.
Drágultak viszont a bankok arra a hírre, hogy a központi bank bejelentette, biztosítja a megfelelő devizalikviditást a nagy pénzintézeteknek. A Szberbank árfolyama 1,37, a VTB banké pedig 0,4 százalékkal emelkedett.
A rubel stabilizálódni látszott szerdán az előző napok zuhanásai után, a szintek kissé távolabb kerültek a napokban megütött mélypontoktól. A bankközi devizapiacon szerda este a dollár határidős jegyzése 5 kopejkával 38,38 rubelre, az euróé 8 kopejkával 49,72 rubelre emelkedett. Az azonnali piacon egy dollárért 38,37 rubelt kértek, 35 kopejkával kevesebbet mint kedden, míg az euró jegyzése 18 kopejkával 49,68 rubelre süllyedt.
Jevtusenkov 9 milliárd dolláros (2179 milliárd forint) vagyonával a 15. leggazdagabb orosz az amerikai Forbes magazin által készített lista szerint.
Az üzletembert azzal vádolják, hogy az általa vezetett cég az eredetileg megállapított értéknél 500 millió dollárral kevesebbért, mintegy 2,5 milliárd dollárért (körülbelül 605 milliárd forint) vásárolta meg a Baskír Köztársaság üzemanyag- és energetikai vállalatának, a Basnyeftynek a részvényeit. Az amerikai FBI-hoz hasonló szerepet betöltő orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a Basnyefty magánkézbe adásánál elkövetett törvénysértés gyanújával.
Alekszandr Sohin, az orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetségének (RSZPP) elnöke az elhíresült Jukosz-üggyel hasonlította össze a Jevtusenkov ellen indított eljárást. Az üzletember is tagja az RSZPP igazgatóságának. Sohin azt mondta, hogy utoljára 11 évvel ezelőtt vették őrizetbe a szövetség vezetésének egyik tagját, mégpedig Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz orosz olajtársaság volt főrészvényesét.(MTI)

Scroll To Top