Ukrán válság – Erősítené a krími autonómiát a cseh államfő

Ellentétes az ukrán alkotmánnyal a krími népszavazás Milos Zeman cseh köztársasági elnök megítélése szerint – közölte hétfőn az államfő szóvivője.

“A népszavazás eredménye a cseh államfő nézete szerint viszont azt bizonyítja, hogy az ottani lakosság elégedetlen a jelenlegi állapottal” – tolmácsolta Zeman véleményét Jirí Ovcácek elnöki szóvivő hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.
A cseh köztársasági elnök úgy gondolja, hogy Ukrajnának a népszavazás eredményére a krími autonómia megerősítésével kellene reagálnia – mondta a szóvivő megjegyezve, hogy ezt a véleményt fogalmazta meg Henry Kissinger, az Egyesült Államok volt külügyminisztere is.
Bohuslav Sobotka miniszterelnök közlése szerint Csehország nem ismeri el a krími népszavazás eredményét.
“A népszavazás Oroszország azon vállalásával is ellentétes, hogy szavatolni fogja az ukrán határokat” – mondta Sobotka újságíróknak a kormányülés utáni sajtótájékoztatón. A cseh kormányfő mindazonáltal egyelőre nem tart szükségesnek Oroszország elleni gazdasági szankciókat.
Kérdésre válaszolva leszögezte: Csehország egyelőre nem fog javasolni semmiféle általános gazdasági szankciót Oroszország ellen, mert nem lennének célravezetők, és az európai uniós országoknak is kárt okoznának.
“Nem szabad nem észrevenni Oroszország nagyhatalmi ambícióit, de a józan eszünket meg kell őrizni” – mondta újságírók előtt Pavel Belobrádek miniszterelnök-helyettes.(MTI)

Scroll To Top