Mindenki mást mond, de a tömegsírok ott vannak

A korábbi moszkvai állításoknak ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg az orosz sajtóban csütörtökön a kelet-ukrajnai Donyeck közelében talált állítólagos tömegsírokról, amelyeket előző nap az EBESZ megfigyelői is megtekintettek.

A történteket a Kommerszant című napilap igyekezett tisztázni. A tekintélyes orosz politikai-gazdasági lapnak egy, a “donyecki népköztársaság” (DNR) vezetéséhez közeli forrás azt mondta, a Donyecktől mintegy 60 kilométerre északkeletre lévő Nizsnya Krinka falunál, egy bánya területén a helyi lakosok fedeztek fel egy sírhantot, benne négy férfi holttesttel. Az áldozatokat közelről fejbe lőtték – mondta a név nélkül nyilatkozó forrás.
Az ügyet a DNR katonai rendőrsége vizsgálja. A szakadár terület vezetése szerint 2-3 hete megölt emberek közös sírjáról van szó. A Kommerszant forrásai elmondták, hogy korábban a kelet-ukrajnai felkelők tartózkodtak Nizsnya Krinkánál, de őket egy hónapja kiszorították onnan az ukrán egységek.
Az első moszkvai híradások szerint a négy között van egy női holttest, de ezt a vizsgálatot ismerők a lapnak cáfolták.
Vjacseszlav Nyikonov, a kormányzó Egységes Oroszország képviselője a duma szerdai plenáris ülésén azt állította, hogy nők holttestét találták meg, akiket kivégzésük előtt megerőszakoltak és megkínoztak. Azt is tudni vélte, hogy az egyikük terhes volt.
A Rosszija 24 állami hírtévé szerda éjjeli beszámolója szerint Donyeck közelében három tömegsírt fedeztek fel, és ezt megerősítették az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) helyszínen járt megfigyelői. A tévé az EBESZ honlapján közölt jelentésükre utalt.
E jelentés szerint a DNR katonai rendőrsége értesítette az EBESZ ukrajnai megfigyelő misszióját (SMM) arról, hogy három, feltételezhetően több holttestet tartalmazó jeltelen sírt találtak. Kettőt a Nizsnya Krinka közeli Kommunar bányánál, egyet a faluban. Az SMM emberei a helyszínen “két, egymástól ötven méterre lévő földterületet” láttak, amelyen 2-2 holttestet temettek el. “Mind a négy holttest bomlásnak indult”. A megfigyelők beszámoltak a nyolc darab, 9 milliméteres Makarov pisztolyhoz tartozó töltényhüvelyről is, amelyek a sírok mellett hevertek. A falu szélén szintén láttak egy “sírra emlékeztető földhalmot”, azon egy botra szúrt táblát, amelyre oroszul öt nevet, illetve kezdőbetűket írtak. Felirata szerint augusztus 27-én haltak meg “Putyin hazugságai miatt”.
Az EBESZ megfigyelői sem a bányánál, sem a faluban nem találkoztak igazságügyi orvos szakértőkkel.
Moszkvában szerdán nemzetközi vizsgálatot követeltek az állítólagos tömegsírok ügyében. Oroszország állandó képviselője Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén már háborús bűncselekményről beszélt.
A Kommerszantnak Szerhij Meljnicsuk, a gyilkosságokkal meggyanúsított, Ajdar nevű ukrán önkéntes zászlóalj parancsnoka kijelentette, hogy sohasem harcoltak Donyeck és a Kommunar bánya térségében. “Luhanszk alatt vagyunk, és egyébként sem végzünk ki békés lakosokat. Az Ajdar harcosainak többsége a Donyec-medencéből való, és az ott élők a földijeink” – mondta.
Alekszij Dmitrasovszkij, az ukrán hadműveletek parancsnoka a Kommerszantnak nyilatkozva hazugságnak nevezte a “donyecki népköztársaság” állításait. Közölte, hogy a délkelet-ukrajnai “terrorellenes műveletekben” részt vevők nem végeztek ki civileket és nem lőtték a városok lakott területeit.
Az ukrán Nemzetbiztonsági- és Védelmi Tanácsnál (RNBO) rosszul kigondolt provokációnak tartják a Nemzeti Gárda megvádolását a tömeggyilkosságokkal. Volodimir Feszenko ukrán politológus szerint mindez a délkelet-ukrajnai békemegállapodások felrúgását szolgálja. Csakúgy, mint a szakadár Donyeck és Luhanszk megyékben november elejére tervezett választás – írta a Kommerszant.
www.kommersant.ru/doc/2574393
www.osce.org/ukraine-smm/124216

Scroll To Top