Éhségsztrájkot folytat az Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő

Éhségsztrájkot folytat az Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanő – tájékoztatott Nagyija Szavcsenko ügyvédje hétfőn.

Mark Fejgin azt mondta, hogy ezt védence a moszkvai városi bíróság ülésén közölte. A testület a pilótanő ügyében vizsgálódó nyomozó ellen beadott panaszt vizsgálta, de a beadványt elutasította.
A tárgyaláson Szavcsenko személyesen nem vett részt. Videókapcsolatot teremtettek vele, s így közölte, hogy nem vesz magához ételt. Arra hivatkozott, hogy a hatóságok nem engednek hozzá magánorvost a Pecsatnyiki nevű moszkvai börtönben, ahol őt vizsgálati fogságban tartják.
Egy másik ügyvéd, Ilja Novikov a Dozsgy független orosz televíziónak elmondta, hogy Szavcsenko már szombaton éhségsztrájkba kezdett. Az ellen tiltakozik, hogy a börtönparancsnokság elutasította kérését, és nem engedte be hozzá a magán fül-orr- gégész orvost. Azokat a gyógyszereket sem adták át neki, amelyeket az ügyvédei vásároltak számára.
A pilótanőt a börtönorvos látja el, de fülgyulladása súlyosbodott, nem hall a jobb fülére.
Nagyija Szavcsenko nyáron, a kelet-ukrajnai harcok idején esett a szakadárok fogságába, akik átadták őt az orosz hatóságoknak. Előbb titokban Voronyezsbe vitték, és büntetőeljárást indítottak ellene. Az ukrán pilótanőt azzal vádolják Oroszországban, hogy köze volt két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához. A vád szerint az Ajdar nevű ukrán fegyveres csoport MI-24-es helikopteren szolgáló katonanő továbbította az ukrán fegyvereseknek az orosz tévések tartózkodási helyének koordinátáit, és ennek alapján vették aknatűz alá a területet.
Nagyija Szavcsenko tagadja bűnösségét. Kijev a minszki megállapodásokra hivatkozva követeli az ukrán katonanő szabadon engedését, aki az október végi ukrajnai törvényhozási választáson parlamenti képviselői mandátumot nyert.(MTI)

Scroll To Top