Ukrán válság – Egy kelet-ukrajnai szakadár vezető megfenyegette Lengyelországot

Egy kelet-ukrajnai szakadár katonai parancsnok megfenyegette Lengyelországot, amiért az ottani hatóságok (átmenetileg) nem engedték átrepülni a lengyel légtérben az orosz védelmi minisztert szállító repülőgépet.

A “Motorola” ragadványnéven is ismert Arszen Pavlov egy, az internetre feltett videofelvételen a következő kijelentést tette: “Ha nem akarjátok átengedni az Oroszországi Föderáció védelmi miniszterének repülőgépét Lengyelország területe fölött, majd Motorola megy el hozzátok!”. A fenyegető nyilatkozatot rakétavetők dübörgő sorozatlövése kíséri.
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a TVN24 lengyel hírtelevízióban reagált a fenyegetésre. Leszögezte: nem áll szándékában vitát folytatni a szakadár vezetővel, de a Szergej Sojgut szállító repülőgép átengedésének megtagadása helyes döntés volt. “Nem volt ebben semmilyen politikai szempont. Úgy gondolom, a lengyel-orosz kapcsolatokban a repülések biztonságának kérdését nagyon komolyan kell venni” – hangsúlyozta.
Lengyelország augusztus 29-én délután tagadta meg annak a repülőgépnek a légterén történő átrepülését, amelyen Sojgu Szlovákiából Moszkvába tért volna vissza. Az illetékes lengyel hatóság adminisztratív okokkal indokolta az elutasítást. Később a lengyel légtérirányítás mégis megadta az engedélyt. A miniszter gépe előzőleg nem kapott átrepülési engedélyt az ukrán hatóságoktól sem. Vlagyimir Tyitov orosz külügyminiszter-helyettes az ügy kapcsán a nemzetközi magatartási normák durva megsértéséről beszélt.
Arszen Pavlov a szakadár “Donyecki Népköztársaság” ismert figurája. Az Oroszországi Föderációhoz tartozó Komi Köztársaságból származik, szolgált az orosz tengerészgyalogságnál, és harcolt Csecsenföldön is. Az orosz média Novorosszija (Új-Oroszország) – a kelet-ukrajnai szakadár területek oroszországi elnevezése – egyik partizán hősévé, celebjévé kreálta. Második feleségét a Donyec-medencei harcok alatt ismerte meg. Donyecki zajos esküvőjükről az orosz televíziók is tudósítottak, akárcsak az ifjú pár Krím félszigeti nászútjáról.

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/separatysta-celebryta-grozi-polsce-sikorski-nie-bede-z-nim-polemizowal/k94jv

Scroll To Top