Ukrán válság – Duda és Porosenko: széles koalícióra van szükség az béke megteremtéséhez - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Duda és Porosenko: széles koalícióra van szükség az béke megteremtéséhez

Az európai uniós tagországok széles körű koalíciójára (így Lengyelország részvételére) van szükség ahhoz, hogy hatékonyan lehessen cselekedni az ukrajnai béke megteremtéséért – hangsúlyozta pénteki telefonos beszélgetésében Petro Porosenko ukrán, valamint Andrzej Duda lengyel elnök.

A két politikusnak az Andrzej Duda államfői tisztségbe való múlt heti beiktatását követő első hivatalos beszélgetése tartalmáról a lengyel elnöki hivatal honlapja tájékoztatott.
E közlés szerint Porosenko tájékoztatta Dudát az ismét kiéleződő ukrajnai helyzetről, a második minszki megállapodás be nem tartásáról. „Az államfők hangsúlyozták annak a fontosságát, hogy a partnerországok – ezen belül Lengyelország – széles körű koalíciója részvételével megerősödjenek az ukrajnai béketeremtésre irányuló erőfeszítések” – áll a közleményben.
Andrzej Duda megválasztását követően több lengyelországi politikai megfigyelő úgy vélte, a külpolitika terén bizonyos végrehajtó hatáskörrel is felruházott új elnök törekedni fog arra, hogy a lengyel diplomácia függetlenedjen a francia és a német külpolitikától. Ezért Duda több uniós tagállamot is bevonna az ukrán válságról folytatott tárgyalásokba, amelyeknek jelenleg csak az úgynevezett normandiai négyek a résztvevői: Oroszország és Ukrajna mellett Franciaország és Németország.
A lengyel elnöki hivatal honlapja szerint Duda arról biztosította Porosenkót: az eddigi aktív lengyel keleti politika folytatója szeretne lenni, a közeljövőben a lengyel elnök megbízottjaként Krzysztof Szczerski külpolitikai államtitkár utazik Kijevbe, hogy a jövőbeni kapcsolatok részletes programjáról egyeztessen.
Szczerski, aki péntek délután a Telewizja Republika lengyel hírtelevízióban bővebben beszámolt a lengyel és az ukrán elnök beszélgetéséről, kifejtette: a kelet-ukrajnai helyzet az utóbbi napokban rosszabbodik, a minszki tűzszünet megkérdőjeleződik, mert „ha folyton emberek halnak meg, alig lehet tűzszünetről beszélni”. Ezért Szczerski szerint „mobilizálni kell a nemzetközi közösséget a béketeremtés érdekében”, ehhez szerinte az eddiginél szélesebb körű tárgyalási fórum szükséges, amely esélyt adna „a hosszabb távon is állandó békeállapot” megteremtésére. Ennek előfeltétele – mondta az államtitkár – Ukrajna keleti határainak biztosítása és a kelet-ukrajnai rendezés.(MTI)

Scroll To Top