Ukrán válság – Ciprasz a szankciós ördögi kör megszakítására szólított fel Szentpéterváron

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök az ukrán válság nyomán kialakult szankciós “ördögi kör” mielőbbi megszakítására szólított fel pénteken a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon.

“Az ukrajnai krízis új sebet ejtett Európa közepén, az instabilitás sebét. Az együttműködés helyett háborúhoz és büntetőintézkedésekhez vezető folyamatok zajlanak” – mondta a görög politikus.
Azt, hogy miért Szentpéterváron, s nem pedig Brüsszelben tárgyal, a görög kormányfő azzal magyarázta, hogy Oroszországot rendkívül fontos partnernek tartja. Európai uniós partnereit egyúttal a szolidaritás, a demokrácia és a társadalmi igazságosság elveihez való visszatérésre szólította fel.
Ciprasz a fórum keretében Vlagyimir Putyin orosz államfővel tárgyalt, miután országaik energiaügyi miniszterei szándéknyilatkozatot írtak alá a Török Áramlat folytatásának szánt, Görögország területén haladó gázvezeték megépítéséről és annak használatáról. Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője nem árulta el, hogy kért-e és kap-e Görögország pénzügyi támogatást Oroszországtól. Közölte, hogy azután érdemes ezzel foglalkozni, ha Athén felveti a kérdést.
A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség jelentése szerint az orosz elnök és a görög kormányfő tanácskozása a tervezett félóránál sokkal tovább, másfél óráig tartott, és bár Ciprasz távozóban nem válaszolt az újságírók kérdéseire, mosolygott, és elégedettnek látszott.
A görög kormányfő a tárgyalás kezdetén, még újságírók jelenlétében közölte, hogy novemberre szándéknyilatkozatot készítenek elő a görög-orosz kétoldalú gazdasági együttműködésről.
Az RBK orosz üzleti-politikai hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Görögországnak a hónap végéig kellene visszafizetnie a Nemzetközi Valutaalaptól kapott 1,5 milliárd eurós kölcsönt. Ellenkező esetben csőd fenyegeti az országot. A jövő hétfőre tervezett rendkívüli euróövezeti csúcstalálkozón a görög adósság kérdését is megvitatják.(MTI)

Scroll To Top