Ukrán válság – Brit lap: London nem engedi Fridman cégének az északi-tengeri kitermelést

A brit energiaügyi miniszter nem fogja megengedni, hogy egy orosz milliárdos ellenőrizte befektetési társaság – amely megveszi a német RWE energiaipari csoport olajkitermelő vállalkozását – megtarthassa a német érdekeltség északi-tengeri olajkitermelési koncesszióit – írta a The Sunday Times.

A tekintélyes vasárnapi brit konzervatív lap felidézi, hogy Mihail Fridman londoni központú befektetési alapja, a LetterOne Energy 5,1 milliárd eurórért átveszi az RWE olaj- és gázipari leányvállalatát, a hamburgi RWE Dea AG-t, amely az északi-tengeri brit szektor mellett 14 országban, köztük Németországban, Norvégiában, Dániában és Egyiptomban folytat nyersolaj- és földgázkitermelést.
A tranzakció várhatóan a hét elején lezárul. A The Sunday Times értesülése szerint azonban Ed Davey brit energiaügyi miniszter közölte a LetterOne Energy-vel, hogy London az északi-tengeri kitermelési tevékenység feladására fogja kényszeríteni a vállalatot, ha az ügylet végbemegy.
Davey arra hivatkozott, hogy a céget érinthetik az Oroszország elleni szankciók, ami „komoly egészségvédelmi, biztonsági és környezeti kockázatokat” jelenthet a cég működésére.
A The Sunday Times hangsúlyozza, hogy sem a LetterOne-t, sem Fridmant, sem befektetőtársait nem sújtják az európai és az amerikai szankciók, és a cég felajánlotta egy olyan jogi struktúra kiépítését, amely „körülbástyázná” az északi-tengeri kitermelést, ha a nyugati ellenlépések mégis kiterjednének a vállalat tevékenységére.
A brit energiaügyi és környezetvédelmi minisztérium azonban közölte: a tárca vezetője, Ed Davey „alapos megfontolás után” arra a következtetésre jutott, hogy ez a javaslat sem oszlatja el az esetleges szankciók hatásaival kapcsolatos aggályokat.
A LetterOne alapot Fridman annak a 14 milliárd dolláros bevételnek a befektetésére hozta létre, amely az orosz TNK-BP olajtermelő vegyesvállalatban tartott egykori részesedésének értékesítéséből folyt be. Az orosz milliárdos iparági tanácsadói körének tagja mások mellett Lord Browne, a BP olajcég volt vezérigazgatója is, aki a minap a LetterOne elnök-vezérigazgatójává lépett elő.
Korábbi értesülések szerint Mihail Fridman mellett a német BASF vegyipari csoport olaj- és gáztermelő egysége, a Wintershall, valamint a Mol volt még versenyben a Dea eladására indult értékesítési eljárásban.(MTI)

Scroll To Top