Ukrán válság – Belügyi illetékes: legalább harminc ukrán katona halt meg rakétatámadásban

Az ukrán fegyveres erők legalább harminc tagja halt meg pénteken, amikor oroszbarát szakadárok rakétákkal lőtték a reguláris erők táborát egy Luhanszk megyei település közelében – jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség egy magas rangú belügyi illetékesre hivatkozva.

    Orosz illetékesek közben bejelentették, hogy a fokozódó harcok miatt bezártak három fontosabb határátkelőt az ukrán-orosz határon.
    A támadás a Szverdlovszk közelében felvő Zelenopillja falu körzetében történt a reggeli órákban – közölte Zorjan Skirjak, a miniszter tanácsadója pénteki sajtótájékoztatóján. Az illetékes szerint a halottak száma még nőhet, mert a szakadárok BM-21 Grad rakéta sorozatvetővel támadtak.
    A hírügynökségi jelentés szerint Skirjak közölte: a hatóságok rövidesen reagálnak a támadásra.
    Dmitro Timcsuk ukrán szakértő, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője korábban Facebook-oldalán azt írta, hogy BM-21 Grad sorozatvetővel lőtték a “terrorellenes műveletben” részt vevő erők Zelenopillja közelében lévő táborát. A lövések az orosz határ irányából érkeztek – tette hozzá.
    Az UNIAN ukrán hírügynökség a helyszínen tartózkodó egyik katonatiszt feleségétől úgy értesült, hogy Zelenopilljánál még pénteken délután is tartott az összecsapás. A feleség elmondta, hogy férje, a 24. motorizált hadosztály tisztje, aki túlélte a támadást, telefonon hívta fel, és közölte vele, hogy hajnali 4-kor kezdődött a támadás, ötvenen meghaltak és százan megsebesültek, a haditechnika egy része megsemmisült. A szakadárok a lerombolt táborból a sebesültekkel távozó konvojra lőttek, amely végül visszatért a táborba. Az egységgel megszakadt az összeköttetés, sürgős támogatásra és orvosi segítségre szorulnak – mondta el a nő a férje által telefonon közölteket.
    A reguláris hadsereg táborai, illetve ellenőrző pontjai elleni rakétatámadások szinte mindennapossá váltak a térségben, és egyre nő a hadsereg vesztesége.
    Orosz hírügynökségi jelentések szerint Vaszilik Malajev, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) rosztov-na-donu-i részlegének szóvivője pénteken közölte, a határ közelében dúló harcok miatt még csütörtök este lezártak három fontosabb határállomást.
    Az ukrán hatóságok közlése szerint a kormányerők visszafoglaltak a lázadóktól egy határállomást.(mti)
http://interfax.com.ua/news/general/213152.html
http://www.unian.net/politics/938709-pod-zelenopolem-prodoljaetsya-boy-voennyim-nujna-srochnaya-pomosch.html

Scroll To Top