Ukrán válság – Basescu gratulált Porosenkónak az ukrán katonai sikerekhez

Traian Basescu román államfő gratulált szombaton Petro Porosenko elnöknek az ukrán hadsereg sikereihez, amelyeket a keleti országrész „terroristáinak megsemmisítését” célzó erőfeszítései során ért el.

Basescu határozottan elítélte az ukrán csapatok és állampolgárok elleni, Grad rakéta-sorozatvetővel elkövetett támadást – közölte a román elnöki hivatal, a két politikus közötti, az ukrán fél által kezdeményezett telefonbeszélgetést ismertetve.
Porosenko köszönetet mondott Basescunak a következetes támogatásért, és tájékoztatta a román elnököt az ukrán csapatok terroristaellenes műveleteiről, és közölte, hogy Donyeck és Luhanszk térségébe fegyveresek és nehézfegyverek érkeztek Oroszország felől.
„Románia Ukrajna mellett áll a szeparatizmus elleni küzdelmében, megérti és politikailag támogatja az ukrán népnek és hadseregnek az ország területi épségéért folytatott küzdelmét. Romániát aggasztja az orosz csapatösszevonás Ukrajna keleti határánál, az oroszbarát szakadárok nehézfegyverzettel és harcosokkal való ellátása” – szögezte le a román elnöki hivatal közleménye.
A román államfő arról biztosította Porosenkót, hogy Ukrajna békéjének és biztonságának helyreállítását Románia saját nemzetbiztonsági érdekének tekinti.(MTI)

Scroll To Top