Ukrán válság – Az ukrán parlament leváltotta Janukovicsot, május 25-re választást írt ki - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Az ukrán parlament leváltotta Janukovicsot, május 25-re választást írt ki

Az ukrán parlament szombaton elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és előrehozott választást írt ki május 25-re.

A 450 tagú törvényhozás a határozatot 328 támogató szavazattal fogadta el. A szavazáskor 334 képviselő tartózkodott az ülésteremben. A határozat kimondja, hogy “Viktor Janukovics önkényesen kivonta magát alkotmányos kötelezettségeinek teljesítése alól”.
“Az állam nem függhet az elnök hangulatától, aki kivonta magát (feladatai teljesítéséből) és ismeretlen helyen tartózkodik” – hangoztatta Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott elnöke a határozat megszavazása előtt.
A parlament Valentin Nalivajcsenkót, az Ütés (UDAR) párt képviselőjét bízta meg az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU), Volodimir Zamant pedig a védelmi minisztérium tevékenységének parlamenti felügyeletével. Utóbbi a héten mondott le vezérkari főnöki tisztéről, mert nem volt hajlandó teljesíteni Janukovics elnök utasítását arra, hogy a hadsereg kapcsolódjon be a belpolitikai válság rendezésébe.
A törvényhozás továbbá úgy döntött, hogy Oleh Mohnickijt, a Szabadság (Szvoboda) jogász végzettségű képviselőjét bízza meg a főügyészség felügyeletével. A törvényhozás a nap folyamán menesztette hivatalából Viktor Psonka főügyészt.
A képviselők állva, tapssal fogadták a szavazások eredményét, különösen nagy ovációt kapott Zaman volt vezérkari főnök, akit kétharmados többséggel választottak meg új posztjára.
A határozathozatalok után a házelnök szünetet rendelt el, vasárnap délelőtt folytatják a plenáris ülést.
Olekszandr Turcsinov, a parlament szombaton megválasztott új házelnöke kifejtette, hogy mivel az elnök jóváhagyására is szükség lenne a kormányban, illetve az SZBU és főügyészség élén végrehajtott kádercserékhez, ezért jogi szempontból nem minisztereket és vezetőket nevezett ki a törvényhozás, hanem parlamenti megbízottakat az említett testületek munkájának ellenőrzésére. Turcsinovot a nap folyamán a kormány vezetésével is megbízta a parlament az új kabinet létrehozásáig.
Olekszandr Turcsinov elemzők szerint általában szervezőkészségével tűnt ki a politika szereplői közül. A 2012 őszén tartott parlamenti választásokon a Haza (Batykivcsina) párt kampányfőnöke volt. Aktív résztvevője volt a 2004-es “narancsos forradalomnak” és a tavaly novemberben indult “Evromajdannak” elnevezett kijevi, EU-párti és hatalomváltást követelő tiltakozó megmozdulásoknak is. Kedd éjjel a politikust meglőtték a Majdanon, a Függetlenség terén a tüntetés szétoszlatására irányult belügyi támadás közben.
Megfigyelők szerint a 2012-es parlamenti választások nyomán létrejött ukrán parlamentben még sohasem volt ennyire konstruktív és nyugodt légkörű az ülés. Ez köszönhető annak, hogy a de jure kormányzó Régiók Pártjának eddigi 210 fős frakciójából már 63 honatya vált ki. Velük együtt a Janukoviccsal szemben álló ellenzéknek jelenleg biztos többsége van a törvényhozásban.(MTI)

Scroll To Top