Ukrán válság – Az Oroszországban fogva tartott ukrán pilótanőt indítja listája élén Timosenko pártja

Az elrabolt és jelenleg az oroszországi Voronyezsben fogva tartott ukrán pilótanőt, Nagyija Szavcsenkót indítja listája élén Julija Timosenko volt kormányfő pártja, a Haza párt az október 26-án esedékes előre hozott ukrajnai parlamenti választásokon.

Ezt Timosenko vasárnap jelentette be a párt kongresszusán. Eszerint ő, mint a párt elnöke a lista második helyén indul.
A 31 éves ukrán pilótanő a kelet-ukrajnai harcokban esett a szeparatisták fogságába, akik Kijev szerint átadták őt az orosz hatóságoknak. Szavcsenkót Moszkva azzal vádolta meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatűzben meghalt orosz tévés halálához: eszerint Szavcsenko – aki Mi-24-es harci helikopterre kiképzett lövész, de szabadságra vonult és önként belépett egy ukrán oligarcha katonai alakulatába – a délkelet-ukrajnai katonai műveletek során megadta az adatokat az ukrán fegyvereseknek az orosz tévések tartózkodási helyéről. A fegyveresek állítólag ennek alapján vették aknatűz alá a területet.
Timosenko a pártkongresszuson a pilótanőt valódi hősnek, “az Ukrajnáért folyó harc és áldozathozatal jelképének” nevezte.
Vasárnap csaknem az összes jelenleg a parlamentben képviselettel rendelkező politikai erő jelöltállító pártkongresszust tartott.
Az ukrán államfő által alapított, a nevét viselő pártszövetség, Petro Porosenko blokkja fő szövetségesét, Vitalij Klicsko kijevi főpolgármestert, az Ütés párt elnökét indítja választási listája élén.
A Haza pártból nemrég kilépett Arszenyij Jacenyuk kormányfő és Olekszandr Turcsinov parlamenti elnök új pártja, a Nemzeti Front listáját a miniszterelnök vezeti. Az első öt helyre a házelnök mellett felkerült Tetyjana Csornovil újságíró, Andrij Parubij, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) korábbi vezetője, s a “Békefenntartó” nevű önkéntes alakulat parancsnoka, Andrij Teteruk.
Jurij Lucenko exbelügyminiszter, Petro Porosenko blokkjának vezetője kijelentette, hogy a pártszövetség kész az együttműködésre a Haza párttal és a Nemzeti Fronttal.
A posztjáról eltávolított volt államfő, Viktor Janukovics hivatali idejében kormányzó, az év eleji hatalomváltás után ellenzékbe szorult Régiók Pártja nem indul az októberi parlamenti választáson, viszont “árnyékkormányt” hoz létre. Ezt Borisz Kolesznyikov, a párt elnökségének titkára jelentette be vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján.
A radikális Jobboldali Szektor vezetője, Dmitro Jaros – a szervezet tájékoztatása szerint – nem pártlistán, hanem egyéni jelöltként készül indulni októberben a parlamenti választásokon.(MTI)

Scroll To Top