Ukrán válság – Az oroszbarát szeparatisták miatt zuhant le a malajziai gép a német hírszerzés szerint

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) értékelése szerint oroszbarát szeparatisták okozták a júliusban Kelet-Ukrajnában lezuhant malajziai utasszállító repülőgép katasztrófáját – írta a Der Spiegel című német hírmagazin a vasárnap megjelent számában.

A BND szerint oroszbarát szakadárok zsákmányoltak egy Buk típusú, orosz gyártmányú légvédelmi rakétarendszert egy ukrajnai katonai támaszpontról, és július 17-én kilőttek vele egy rakétát, amely közvetlenül a maláj légitársaság gépe mellett robbant fel. A katasztrófát ez a robbanás okozta.
Erről Gerhard Schindler, a BND elnöke számolt be október elején a hírszerző szolgálatokat a törvényhozás részéről felügyelő parlamenti ellenőrző testület (PKG) ülésén – írta a Der Spiegel.
A BND elnöke egy sor dokumentumot, köztük fényképeket és műholdfelvételeket mutatott be a mindig zárt ajtók mögött – és lehallgatásbiztos helyiségben – tanácskozó PKG október 8-án tartott ülésén. Elmondta, hogy a szolgálat elemzése alapján az ukrán hatóságok és az orosz szervek is hamis beállításban tálalják az ügyet. A katasztrófáról ukrán részről bemutatott felvételek manipuláltak, de a szerencsétlenségnek az az orosz magyarázata is hamis, amely szerint ukrán katonák lőttek ki rakétát a gépre, és a tragédia idején a maláj utasszállító közelében repült egy ukrán vadászbombázó.
A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járata a Donyeck megyei Hrabove településnél, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le. A tragédiában 298-an vesztették életüket, köztük 196 holland állampolgár. A gép lezuhanását senki nem élte túl.
A katasztrófa okait vizsgáló holland szakértői testület szeptemberben bemutatott előzetes jelentése szerint a gép már a levegőben darabokra szakadt szerkezeti károsodás miatt, amelyet több, kívülről érkező, nagy energiájú tárgy okozott.
Kijev és a Nyugat már a holland vizsgálat lezárulta előtt arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le a gépet. Moszkva és a szakadárok az ukrán fegyveres erőkre hárítják a felelősséget.
A katasztrófában 4 német állampolgár halt meg. A német szövetségi ügyészség háborús bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen – írta a Der Spiegel.(MTI)

Scroll To Top