Ukrán válság – Az orosz hadigépezet egy része elindult a Krím belsejébe

Orosz haditechnikát szállító vasúti szerelvény indult útnak péntek reggel a Krím belsejébe a félsziget keleti részén fekvő Kercs városából – jelentette az ukrán média.

A híradások szerint Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími médiaközpontjának vezetője kercsi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a szerelvény 14 darab Sz-300-as légvédelmi egységet, 4 páncélozott járművet és 13 katonai teherautót szállít. Az UNIAN hírügynökség szerint az észak-krími Dzsankojban is katonai konvojt láttak elhaladni, de nem tudni, hogy milyen irányban tart a gépkocsioszlop.
Az UNIAN egy másik forrásból úgy értesült, hogy Uragan típusú rakéta-sorozatvetőket és nagy kaliberű lövegeket szállítanak Kercsből Ddzsankoj irányába.
Dmitro Timcsuk, a kijevi Katonapolitikai Kutató Központ vezetője szerint a menetoszlopban 12 indító és 10 szállító-berakodó berendezés található. “A 9K57 Uragan rakéta-sorozatvető komoly dolog. Egy sortűzzel eltörölhető vele a föld színéről egy olyan város fele, mint Szimferopol” – írta Timcsuk Facebook-oldalán. Hozzátette: korábban a kutatóintézet úgy tudta, hogy csak Grad típusú rakétákkal rendelkeznek a megszálló orosz csapatok.
Vladiszlav Szeleznyov arról is beszámolt, hogy forrásai szerint haditechnikát szállító konvoj halad Kercsen keresztül. A konvojban egyebek mellett 5 KAMAZ teherautó halad, Giacint típusú nagy kaliberű lövegeket vontatnak, valamint több üres autóbusz orosz katonai rendszámokkal. A KAMAZ teherautókon lőszeres ládák is vannak, a források szerint egyes járműveken világosan olvasható a “64670. számú katonai egység” felirat.
“Előző nap orosz katonai személyzetet vonultattak fel a dzsankoji repülőtérre, akiket tábori lelkészek búcsúztattak” – közölte Szeleznyov. Hozzátette, hogy gyengült a blokád a Szevasztopoli-öböl partján fekvő Inkermanban, ahol az ellenőrző pontoknál átengedik az ukrán katonákat, a támaszpont személyzetét és az élelmezését ellátó személyeket. A támaszpont helyettes parancsnoka péntek reggel tájékoztatta a támaszpontot blokád alatt tartó inkermani kozákokat és orosz katonákat, hogy megállapodás született az ukrán haditengerészet és az orosz fekete-tengeri hadiflotta között arról, hogy nem engednek teret provokációkat – írta Szeleznyov.
Anatolij Hricenko parlamenti képviselő, volt védelmi miniszter a Facebook-oldalán azt írta, hogy a Krímben nyoma veszett az Avtomajdan nevű autós kijevi mozgalom három aktivistájának. A három aktivistának annyit még sikerült tudatnia, hogy Szimferopol egyik utcáján három dzsip üldözte a gépkocsijukat, majd lövések hallatszottak.
Az ukrán mobiltelefon-társaság adatai szerint az aktivisták – vagy legalábbis a telefonjaik – egy orosz katonák által nemrégiben elfoglalt területen vannak, egy szimferopoli címen. Az orosz katonai kiegészítő parancsnokságon tagadták, hogy Avtomajdan-aktivisták lennének náluk.
Hricenko hozzátette: kérésére a tatár gyűlés, a medzslisz képviselője bejelentést tett az ügyben a rendőrségen, de a nyomozás egyelőre nem járt eredménnyel.(MTI)

http://www.unian.net/politics/896375-rossiyskaya-voennaya-tehnika-napravilas-vglub-kryima.html
http://www.unian.net/politics/896388-gritsenko-v-kryimu-propali-tri-aktivista-avtomaydana.html
http://www.unian.net/politics/896463-voyska-rf-vezut-k-severu-kryima-sistemyi-zalpovogo-ognya-uragan-i-pushki-krupnogo-kalibra.html

Scroll To Top