Ukrán válság – Az orosz duma egyszerűsítette az orosz ajkúak számára az állampolgárság megszerzését

Az orosz törvényhozás alsóháza rögtön második és harmadik, végső olvasásban is elfogadta pénteken azt a törvényt, amely a külföldön élő orosz anyanyelvű “honfitársak” számára megkönnyíti az állampolgárság megszerzését.

A jogszabályt az orosz kormány még a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása előtt, március 11-én terjesztette be a parlamentnek, amely felgyorsította a tervezet megtárgyalását. Szakértők ugyanakkor rámutatnak: az orosz állampolgárság egyszerűsített megszerzése a Krímben, illetve Kelet- és Dél-Ukrajnában élő oroszok millióit célozza meg.
A törvény olyan külföldön élő, orosz anyanyelvű emberekre, – a megfogalmazás szerint “honfitársakra” – vonatkozik, akiknek felmenői, vagy saját maguk korábban állandó jelleggel az Oroszországi Föderációban, a Szovjetunióban vagy a cári Oroszországban éltek.
Azt, hogy az orosz állampolgárságot kérelmező személy orosz anyanyelvűnek minősül-e, egy ebből a célból az Orosz Migrációs Szolgálat által kialakított bizottság fogja személyes beszélgetés során megállapítani. Az orosz kormány által beterjesztett javaslat szerint akik megfelelnek ezen a beszélgetésen, különleges beutazó vízumot kapnak, amelynek alapján azonnal állandó tartózkodási engedélyre tesznek majd szert. Az ilyen, egyszerűsített állampolgárság megszerzése nem tarthat majd tovább három hónapnál.
A dumában elfogadott törvény ugyanakkor előírja, hogy az orosz anyanyelvű “honfitársak” csakis a “külföldi állampolgárságról” lemondás esetén szerezhetik meg egyszerűsített eljárásban az orosz állampolgárságot.
Leonyid Szluckij, a duma FÁK-országokkal és a külföldön élő oroszokkal foglalkozó bizottsági elnöke azt mondta, abban bízik, hogy már májustól megkezdhetik az orosz útlevelek kiadását az egyszerűsített eljárásban. Úgy vélte, hogy a törvény elfogadásával “az orosz világ újraegyesítési feladatának” újabb szakasza teljesül. “Nehéz megítélni a jelentőségét honfitársaink számára” – mondta az orosz parlamenti politikus.
Vlagyimir Pligin, az orosz törvényhozás alsóházának (duma) alkotmányügyi bizottság elnöke a törvény elfogadását követően azt mondta újságíróknak, hogy a jogszabály ki fog terjedni a Krím félszigetre is.
Az orosz parlament alsóházába több állampolgársági törvényt
módosító tervezetet is benyújtottak a különböző frakciók képviselői rögtön azt követően, hogy az ukrán parlament februárban megszavazta az orosz és más kisebbségi nyelvek regionális státusának megszüntetését. A jogszabályt ugyanakkor nem írta alá Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő, és az ukrán parlament, a Verhovna Rada munkacsoportot állított fel egy új kisebbségi nyelvtörvény kidolgozására.(MTI)

Scroll To Top