Ukrán válság – Az orosz államfő azonnali lépéseket sürgetett Obamától

Vlagyimir Putyin azonnali intézkedéseket sürgetett az ukrajnai helyzet stabilizálása érdekében a Barack Obama amerikai elnökkel telefonon folytatott beszélgetés során – közölte szombaton az orosz államfő sajtószolgálata.

A beszélgetést Washingtonból kezdeményezték. Az orosz és az amerikai elnök az ukrán államfő és az ellenzéki pártok vezetőinek politikai rendezésről szóló kijevi megállapodását követően, moszkvai idő szerint pénteken éjjel beszélt egymással.
Az orosz államfői hivatal közlése szerint Vlagyimir Putyin azt is hangsúlyozta a telefonbeszélgetés során Barack Obamának, hogy most “a radikális ellenzékkel való munkára kell összpontosítani”, amely miatt szerinte az ukrajnai szembenállás rendkívül veszélyes határig jutott el.
Pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminisztert is felhívta telefonon Catherine Ashton, az Európa Unió külügyi főképviselője.
Az orosz külügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy Lavrov határozottan elítélte az ukrán radikálisok tevékenységét és hasonló állásfoglalásra szólította fel az Európai Uniót és tagállamait, mondván “pontosan fejtsék ki álláspontjukat, miszerint a radikálisok fellépése elfogadhatatlan”.
Catherine Ashton és Szergej Lavrov megegyezett abban, hogy folytatják az egyeztetéseket a helyzet rendezése érdekében Ukrajna függetlenségének és a törvényes ukrán hatalom jogosultságainak tiszteletben tartása mellett.
Az orosz külügyminisztérium ugyancsak pénteken reagált az ukrán államfő és az ellenzék kijevi megállapodására.
Annak ellenére, hogy az egyezséget nem írta alá a Kreml közvetítője, Oroszország érdekelt olyan kompromisszum keresésében, amely lehetővé teszi a vérontás késedelem nélküli megállítását és jogi mederbe visszaterelni a folyamatot. Moszkva készen áll a jövőben is arra, hogy “az ukránok kérésére hozzájáruljon a helyzet normalizálásához”- hangoztatták a közleményben.
A külügyminisztérium mindazonáltal arra is felszólított, hogy az ukrajnai válság rendezésében közvetítők tartsák tiszteletben az ország szuverenitását és a törvényes ukrán hatalom jogosultágait.
Az orosz külügyi nyilatkozat “a szélsőségesektől való kompromisszumok nélküli elhatárolódásra” is felszólította az ukrajnai válság szereplőit.(MTI)

Scroll To Top