Ukrán válság – Az IMF több mint 15 milliárd dollárt adhat Ukrajnának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) több mint 15 milliárd dollárnyi segélyt folyósíthat majd Ukrajnának – jelentette ki szerdai szenátusi meghallgatásán Jack Lew amerikai pénzügyminiszter.

Lew hangoztatta, hogy Ukrajnának a mély politikai és gazdasági válság közepette a gazdaság újjáépítéséhez alapokra van szüksége, amelyeknek a Nemzetközi Valutaalaptól kell érkezniük.
Hozzátette, hogy önmagában egyetlen ország sem biztosíthat ilyen mértékű finanszírozást.
Az új ukrán kormány korábban azt jelezte, hogy egy legkevesebb 15 milliárd dolláros IMF-támogatásra számít. A valutaalap a maga részéről egyelőre nem közölt számokat a várható támogatásról, arra vár, hogy a múlt héten Kijevben járt szakértői elkészítsék jelentésüket.
Az amerikai pénzügyminiszter sürgette, hogy a kongresszus hagyja jóvá az IMF kvótareformját, ellenkező esetben csökkenhet az Egyesült Államok befolyása a valutaalapban.
Oroszország az IMF-ben azt sürgeti, hogy a pénzügyi szervezet az amerikaiak nélkül is haladjon előre a reformok megvalósításával, ami végeredményben akár az Egyesült Államok vétójogának elvesztéséhez vezethet a valutaalapnál.
Az IMF-ben – legnagyobb részvényesként – egyedül az amerikaiaknak van vétójoguk.(MTI)

Scroll To Top