Ukrán válság – Az európai üzleti körök szerint béke és reformprogram kell az újjáépítéshez - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Az európai üzleti körök szerint béke és reformprogram kell az újjáépítéshez

A béke megteremtése mellett a kijevi kormányzat hiteles reformprogramjára is szükség van ahhoz, hogy Ukrajna visszanyerje a befektetők bizalmát, és megindulhasson az ország újjáépítése – hangoztatta James Wilson, az EU-Ukrajna Üzleti Tanács (EUUBC) elnöke kedden egy brüsszeli kerekasztalvitán.

Az Európa Sajtóklubban tartott rendezvényen Wilson felhívta a figyelmet arra, hogy a háború sújtotta keleti országrészben elsősorban a vasúti és az energetikai infrastruktúra helyreállítására van szükség, ami – az eddigi kormányzati számítások szerint – önmagában mintegy 1,8 milliárd dolláros költséggel járhat.
A háború – mondta az üzletember – katasztrofális hatással jár Ukrajna üzleti vonzerejére, és ebből a szempontból nem csupán a háború sújtotta övezetben aggasztó a helyzet, hanem az ország területének másik 95 százalékán is. Ukrajna kormányzata egymagában nem tud megbirkózni a kihívásokkal, szüksége van a nemzetközi közösség és az ukrán üzleti szféra együttes erőfeszítésére.
Az egyik kulcslépés lehet – folytatta James Wilson – az Ukrajna gazdasági támogatására összehívandó nemzetközi konferencia, aminek az összehívását eredetileg ez év elejére tervezték, de az elképzelés újra és újra halasztást szenved. A konferenciát az ukrán kormány és az EU közösen szervezné.
Az EU-Ukrajna Üzleti Tanács elnöke azon reményét hangoztatta, hogy ezt a konferenciát néhány hónapon belül meg lehet rendezni, de – figyelmeztetett – ehhez arra van szükség, hogy a kijevi kormányzat az elkövetkező két évre szóló gazdasági reformtervet terjesszen elő. Ha sikerül megnyerni az érdekeltek bizalmát, akkor Ukrajna támogatásába az unió mellett olyan országok is bekapcsolódhatnak, mint Japán, Kanada, Ausztrália és Kína, valamint olyan pénzintézetek vállalhatnak szerepet, mint az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank vagy az Európai Beruházási Bank.
James Wilson szerint az újjáépítés során kiemelt szempontnak kell lennie a pénzügyek decentralizálásának, mert elsősorban a településeket kell olyan helyzetbe hozni, hogy a helyi bankok vállalható kamat mellett kínáljanak hitelt fejlesztési programokhoz. A kis- és középvállalkozásoknak – tette hozzá az üzletember – megfizethető mikrofinanszírozási hátteret kell teremteni.
Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a háború nyomán egymilliónál több ember vált hajléktalanná, és hogy a helyi iparűzést serkentené, vagyis a helyi fogyasztóképes kereslet növelésével is járna, ha elérhető áron, kedvezményes jelzálog-feltételek mellett kínálnának a hitelintézetek házépítési programokhoz pénzügyi támogatást.(MTI)

Scroll To Top