Ukrán válság – Az EBESZ-megfigyelők nem erősítik meg, hogy a szakadárok visszavonnák nehézfegyvereiket

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Kelet-Ukrajnában tevékenykedő megfigyelői csoportja nem tudja megerősíteni azokat a szakadár bejelentéseket, amelyek szerint alakulataik visszavonták volna nehézfegyvereiket a frontvonalról – közölte Alexander Hug, az EBESZ-misszió helyettes vezetője pénteken Kijevben tartott sajtótájékoztatóján.

ukran-orosz-katonaA tisztségviselő kijelentette, hogy noha az utóbbi napokban enyhült a szeparatista tüzérségi támadások intenzitása, továbbra is fennáll a kockázata a konfliktus eszkalálódásának a térségben.
Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az utóbbi 24 órában a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok nem vetettek be nehéztüzérséget az ukrán fegyveres erők ellen, és az elmúlt egy napban egy katona sem halt meg.

Megállapította, hogy a fegyverszünet kezd fokozatosan kölcsönössé válni.

Hozzátette, hogy kézi lőfegyverekkel viszont hat támadást hajtottak végre szakadár alakulatok az ukrán fegyveres erők ellen a Donyeck megyei Horlivka és Piszki, valamint a Luhanszk megyében lévő Scsasztya településeknél. “A katonák valamennyi esetben önmérsékletet tanúsítottak, és nem reagáltak a provokációkra” – jegyezte meg az ukrán szóvivő.

Kijev kedden hirdetett egyoldalú tűzszünetet, beszüntetve a harci tevékenységet az ukrán fegyveres erők valamennyi kelet-ukrajnai állásán, egyúttal felszólítva a szakadárokat, hogy szüntessék be a támadásaikat. A szakadárok azonban eddig nem csatlakoztak a tűzszünethez.

Csütörtökön orosz hírforrások szerint Szerhij Pusilin, a szakadárok önhatalmúlag kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaságának “alelnöke” közölte, hogy “milicistáik” megkezdték a 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverek visszavonását a kelet-ukrajnai “frontvonalról”.

Ihor Plotnickij, a luhanszki szakadárok vezetője pedig megerősítette, hogy tartva magukat a minszki megállapodáshoz, a szakadár erők elkezdték a nehézfegyverek visszavonását. Az RNBO még aznap cáfolta, hogy a szeparatista erők megkezdték volna a nehézfegyverek visszavonását a frontvonalról.

Szeptember 5-én a fehérorosz fővárosban a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett összekötő csoport, valamint a szakadárok nevében Szerhij Pusilin azonnali tűszünet életbe léptetéséről egyezett meg. A fegyvernyugvás azonban nem következett be a kelet-ukrajnai harcok övezetében, amiért Kijev a szakadárokat okolja, akik ukrán jelentések szerint tovább folytatták az ukrán fegyveres erők és lakott területek elleni tüzérségi támadásaikat.

A második, szeptember 19-i minszki találkozón a kontaktcsoport tagjai és a szakadárok képviselője jegyzőkönyvet írtak alá, amelyben a tűzszünet biztosítása érdekében úgy rendelkeztek, hogy úgynevezett ütközőzónát hoznak létre a frontvonal mentén harminc kilométer széles sávban, ahonnan mindkét fél a középvonaltól 15-15 kilométerre vonja hátrébb a nehézfegyvereit. (MTI)

 

Scroll To Top