Ukrán válság – Amerikai kiképzést kap a kijevi védelmi minisztérium állománya

Az Egyesült Államok a kijevi védelmi minisztérium állományának nyújtandó, kisebb egységekben megtartandó oktatás révén kívánja kiterjeszteni az ukrán fegyveres erők kiképzését – jelentette ki pénteken Washingtonban Mark Toner külügyi szóvivő.

Toner szerint a kiképzést ősszel kezdik majd meg Ukrajna nyugati részén. A program hasonló lesz ahhoz, mint amilyenben most vesznek részt az ukrán nemzeti gárda egységei. Ezzel a lépéssel 224 millió dollárra emelkedik annak a védelmi segítségnyújtásnak az értéke, amelyben Egyesült Államok részesítette Ukrajnát azt követően, hogy az ország keleti részén konfliktus robbant ki Kijev és az Oroszország által támogatott szakadárok között.
Joe Biden amerikai alelnök pénteken telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán államfővel. A két vezető egyetértett abban, hogy a szeparatisták nem tartják magukat a februárban elért tűzszüneti megállapodáshoz, amely előírja a nehézfegyverek visszavonását.
A Fehér Ház közleménye szerint Biden és Porosenko ugyancsak szót váltott a korrupció elleni harcban tett ukrán erőfeszítésekről, valamint annak sürgősségéről, hogy igazságot szolgáltassanak a Malaysia Airlines légitársaságnak az Ukrajna felett több mint egy évvel ezelőtt lelőtt MH-17-es járata ügyében.(MTI)

Scroll To Top