Ukrán válság – A tüntetők csak a bebörtönzött ellenzékiek kiengedése után hagyják el a kijevi városházát

Az ukrán ellenzéki Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái csak akkor hagyják el a megszállt kijevi városházát, ha a hatalom az utolsó őrizetbe vett ellenzéki demonstrálót is szabadon engedi – jelentette ki csütörtökön a párt befolyásos parlamenti képviselője, Andrij Iljenko.

A politikus közlése szerint a Majdan néven létrehozott társadalmi szerezet tanácsa csütörtökön ülést tartott, amelyen az a határozat született, hogy csak a hatalomellenes demonstrációkkal összefüggésben bebörtönzött összes aktivista szabadon bocsátása után hajlandók egyáltalán szót ejteni a városháza elfoglalt helyiségeinek lehetséges szabaddá tételéről.
Hangsúlyozta, hogy a Szabadság párt “fegyelmezett politikai erő”, amely a Majdan határozatai alapján cselekszik.
A kormányoldal által elfogadott amnesztiatörvény ugyanakkor kimondja, hogy előbb a tüntetőknek szabaddá kell tennie a hivatali épületeket és el kell távolítaniuk az utcai barikádokat, utána mentesülhetnek a tiltakozóakciók résztvevői a büntetőjogi felelősségre vonás alól. A tüntetők jövő hétfőig kaptak határidőt a jogszabályban arra, hogy ezt megtegyék, különben folytatódnak az eljárások az ellenzéki megmozdulások résztvevői ellen.
Kijevben a tüntetőknek 19 barikádot kellene elbontaniuk. Ezzel szemben csütörtökön bontás helyett éppen hogy a barikádok megerősítésével foglalatoskodtak a tüntetők. Az utóbbi napokban ugyanis a melegebb időjárás következtében olvadni kezdtek a hóval erősített védelmi falak, vagyis összementek, ezért homokkal és építési törmelékekkel telerakott zsákokkal emelték meg azokat.
A kijevi belvárosban nincs jele annak, hogy a tiltakozók hajlanának az utcák szabaddá tételére. A korábbi zavargások helyszínén, a parlament és a kormány épületének helyet adó Hrusevszkij utcában meleg ruhákat osztottak a rászoruló tüntetőknek. Egyelőre továbbra is fegyverszünet van a barikádokon őrködő tüntetők és a rohamrendőrök között. A kijevi főtér, a Majdan is élte a csaknem három hónapja tartó tüntetés alatt megszokott életét: tüzelőfát vágtak a sátorvárosban lévő melegedőpontok számára, ételt osztottak, az önvédelmi egységek tagjai őrködtek a barikádokon.
Eközben a különböző ukrán futballklubok fanatikus rajongói nyilatkozatban közölték, hogy határozatlan időre “fegyverszünetre” lépnek egymással. Kijelentették, hogy a mostani időszakban bármilyen, egymással szembeni hadakozásnak  csak súlyosbítanák a társadalomban kialakult feszült helyzetet.
Kifejtették véleményüket, hogy a politikai hatalom képviselői szándékosan szembeállítják a társadalom egyik csoportját a másikkal. Szerintük azt akarják elérni, hogy a konfrontáció a társadalomban visszafordíthatatlan jelenséggé váljon. Ezzel szembeszegülve határozatot hoztak a különböző focicsapatok rajongói közötti “fegyverszünetről”, amely egyebek között megtiltja egymás bármilyen módon való sértegetését is.
Az ultrák hangsúlyozták, hogy jelen pillanatban a szurkolóknak azt kell észben tartaniuk, hogy valamennyien elsősorban ukránok, és csak másodsorban valamelyik futballklub rajongói.
A médiajelentésekből nem derült ki, hogy mely csapatok szurkolóinak ultrái tették a felhívást. A múlt hónapban az egyébként a kormányzó Régiók Pártja fellegvárának számító kelet-ukrajnai Donyeckben az ellenzéki tüntetők védelmére siettek a helyi Sahtar futballcsapat szurkolói. Akkor kifejtették, hogy nem támogatják sem a kormányoldalt, sem az ellenzéket, hanem a békés embereket és gyülekezési jogukat vonultak ki megvédeni a provokátorok erőszakos támadásaival szemben.(MTI)

Scroll To Top