Ukrán válság: a szakadárok támogatásával Moszkva nemzetközileg még inkább elszigetelődik - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság: a szakadárok támogatásával Moszkva nemzetközileg még inkább elszigetelődik

Oroszország nemzetközileg még jobban elszigetelődik, ha tovább támogatja a Kelet-Ukrajnában középületeket elfoglaló szakadárokat – jelentette ki Joe Biden amerikai alelnök kedden Kijevben, Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfővel folytatott megbeszélése utáni közös sajtótájékoztatójukon.

“Egy nemzetnek sem szabad fenyegetnie a vele szomszédos országot oly módon, hogy csapatait a közös határhoz vezényli” – jelentette ki Biden.
Kijelentette, az Egyesült Államok azt akarja, hogy Moszkva ne támogassa a “maszkok mögé bújó, katonai egyenruhát viselő embereket”, akik épületeket foglalnak el Ukrajna keleti részén. Szükségesnek nevezte, hogy Oroszország képviselői csatlakozzanak az Európai és Biztonsági Együttműködési Szervezet (EBESZ) kelet-ukrajnai missziójához. Sürgette, hogy Moszkva most már ne csak beszéljen, hanem cselekedjen az Egyesült Államok, Ukrajna, Oroszország és az Európai Unió diplomáciai vezetői között április 17-én létrejött genfi megállapodás teljesülése érdekében.
Biden emellett leszögezte, hogy az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség sohasem fogja elismerni a Krím félsziget Oroszország általi bekebelezését. “Egy nemzetnek sincs joga csak úgy elfoglalni egy másik nemzet földjét” – jelentette ki.
Az amerikai alelnök emellett sürgette a kijevi vezetést, hogy tegyen jelentős lépéseket az alkotmányos reform és a hatalom decentralizációja terén. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az ukrán állam biztosítsa a régióknak a helyi önkormányzás lehetőségét, nyújtson védelmet a nemzetiségeknek anyanyelvük használatában és szokásaik gyakorlásában, ugyanakkor Ukrajna maradjon egységes és szuverén állam.
Megengedhetetlennek nevezte az antiszemitizmus megjelenését, és rendkívül fontosnak a korrupció elleni küzdelmet.
Azt mondta, az Egyesült Államok segítséget nyújt Ukrajnának abban, hogy a május 25-i elnökválasztás nyílt és átlátható legyen, és senki se kérdőjelezhesse meg annak eredményét.
Biden közölte, hogy az Egyesült Államok újabb 50 millió dolláros segítséget készül nyújtani Ukrajnának a politikai és gazdasági reformok végrehajtására. Azt azonban nem részletezte, hogy ezt az összeget konkrétan milyen formában nyújtja majd Washington.
Arszenyij Jacenyuk a maga részéről felszólította Oroszországot, hogy ne viselkedjen “gengszterek, fegyveres banditák” módjára. Szavai szerint ez elfogadhatatlan a mai modern világban, különösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának egyik állandó tagjától. Ismételten felszólította Moszkvát, hogy vonja ki Kelet-Ukrajnából “különleges erőit”, valamint katonáit a Krím félszigetről. Leszögezte, hogy Ukrajna sohasem ismeri el a Krím annektálását.(MTI)

Scroll To Top