Ukrán válság – A szakadárok megsértették a tűszünetet, katonai veszteségek

Egy ukrán katona meghalt, két másik megsebesült abban a támadásban, amelyet az Oroszország által támogatott donyecki szakadárok hajtottak végre szerdára virradó éjjel, megsértve a tűszünetet – jelentette a kijevi hadműveleti parancsnokság.

A közlemény szerint a szakadárok aknavetőkkel lőtték a Donyeck városa melletti Avgyijivka település déli részén lévő katonai állást. A tűzszünetsértésről Kijev haladéktalanul értesítette az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttségét.
Petro Porosenko ukrán elnök október 10-i televíziós beszédében még arról beszélt, hogy már két hete valódi fegyvernyugvás honol a kelet-ukrajnai harcok övezetében.
A felek szeptember 1-jén léptettek életbe újabb tűzszünetet, amelyet azóta többé-kevésbé be is tartanak. A szerda éjjeli támadás előtt legutóbb egy hete hajtottak végre olyan támadást a szakadárok, amely áldozatokat követelt. Két páncéltörő rakétát lőttek ki múlt szerdán az ukrán fegyveres erők Donyecktől nem messze északra lévő egyik védelmi állására. A támadásban négy katona megsebesült, akik javítási, építési munkálatokat végeztek.
A kijevi hadműveleti parancsnokság szerint a szakadárok a tűzszünet életbe lépése óta leginkább csak “kaotikus és provokatív jellegű” támadásokat hajtanak végre, javarészt kézi lőfegyverekkel.
Szeptember 30-án Minszkben a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – összekötő csoport megállapodott a front menti övezetből történő fegyverzetkivonás folytatásáról, azaz a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi eszközök eltávolításáról a két fél közötti ütközőzóna 30 kilométer széles térségéből. A szakadárok vezetői másnap aláírták a megállapodást. Luhanszk megyében meg is indult a fegyverzetkivonás, Donyeck megyében azonban ez még várat magára.
Porosenko szerdán Kijevben egy katonai eszközöket bemutató kiállításon kijelentette, hogy Ukrajnának nincs szüksége külföldi katonákra, mert szerinte az ukránok kellően felkészültek katonailag és lélekben is az ország védelmére. Köszönetet mondott egyúttal a halált nem okozó védelmi katonai eszközökért, amelyeket Ukrajna partnereitől kapott.
Ukrajnában egyébként szerdán ünneplik első alkalommal az ország védelmezőinek napját, ami egyben munkaszüneti nap is. Az új ünnep a február 23-i szovjet honvédők napjának helyébe lépett.(MTI)

Scroll To Top