Ukrán válság: A szakadárok hazaküldik az orosz áldozatokat

A kelet-ukrajnai szeparatisták látványos akció keretében küldték Oroszországba azoknak az orosz állampolgároknak a holttesteit, akik az ukrán biztonsági erők elleni harcokban vesztették életüket, így próbálva támogatást kicsikarni Moszkvától – írta pénteken a The Daily Beast című amerikai hírportál.

A donyecki hullaház épülete előtt több tucat piros koporsót sorakoztattak fel csütörtökön, és a meghívott újságírók előtt orosz állampolgárságú felkelők holttesteit helyezték el bennük, hogy „visszakerüljenek oda, ahová tartoznak, Oroszországba”.
Az amerikai lap megjegyezte, ezek után már nem lehet színlelni azzal kapcsolatban, hogy honnan is érkeztek a szakadár harcosok.
A lázadók vezetői mellett a sajtó munkatársai is végigkísérték a konvojt a 115 kilométeres úton a két ország közötti határhoz.
Az oroszbarát szakadárok parancsnokai szerint a holttestek hazaszállításával segélykiáltást küldenek a Kremlnek, hogy több „orosz testvérre” és „nagyobb tűzerőre”, komlyabb fegyverekre van szükségük az ukrán hadsereg elleni harchoz.
Meggyőződésük szerint, a polgárháború folytatódik, és „Oroszország Anyának” segítenie kell.
„Ez nem ukrán föld, ez orosz föld, de az ukrán erők vadászgépekkel és nagy kaliberű fegyverekkel pusztítják az embereinket, ilyenekkel mi nem rendelkezünk” – mondta Olekszandr Kisinec, aki magát a donyecki népköztársaság védelmi miniszterének nevezi, korábban fesztiválok és sportesemények szervezésével foglalkozott.(MTI)

Scroll To Top