Ukrán válság – A NATO nem fog fellépni Oroszország ellen a cseh sajtó szerint

A NATO a Krím miatt nem fog katonailag fellépni Oroszország ellen – véli egybehangzóan a hétfői cseh sajtó.

“Vlagyimir Putyin elnök tudja, hogy az USA és a NATO a Krím miatt nem fog katonai erőt alkalmazni. Erről 2008 augusztusában győződött meg, amikor az oroszok megtámadták Grúziát” – írja a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap.
Kifejti: ahogy több okból elképzelhetetlen volt egy NATO-Oroszország konfliktus Grúzia miatt, úgy most sem lehet ezt komolyan mérlegelni.
“A háborús konfliktus kirobbantásának ára nem felelne meg a vita nemzetközi jelentőségének, még akkor sem, ha az drasztikus következményekkel jár Ukrajna számára. Ezt a hűvös igazságot a Nyugat és Moszkva is tudatosítják” – írja az újság. Megjegyzi: Moszkva kihasználja a demokrácia gyengeségeit.
A liberális Mladá Fronta Dnes úgy véli: Oroszország pillanatnyilag nem akar háborút, s abban bízik, hogy Ukrajnában nem ütközik komoly ellenállásba. Putyin jelenleg megelégszik azzal, hogy a Kijevtől elszakítja a Krím félszigetet. Miután Krím teljesen orosz ellenőrzés alá kerül, Oroszország tárgyalásokat kezd Ukrajnával és a Nyugattal. “És Moszkva lesz az, aki meghatározza a játékszabályokat” – mutat rá a lap.
A Lidové Noviny szerint a nemzetközi közösség tehetetlen, mert az ENSZ-ben az oroszok minden ellenük irányuló erőbevetést megvétóznak.(MTI)

Scroll To Top