Ukrán válság – A Külügyminisztérium illegitimnek és jogellenesnek tartja a krími népszavazást - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – A Külügyminisztérium illegitimnek és jogellenesnek tartja a krími népszavazást

A magyar Külügyminisztérium illegitimnek és jogellenesnek tartja a március 16-án a Krími Autonóm Köztársaságban megtartott, Ukrajna alkotmányát sértő népszavazást és annak eredményét.

A tárca vasárnap MTI-nek küldött közleményében azt írták, a népszavazás nem lehet alap a Krím státuszának megváltoztatásához.
Felhívták a figyelmet, hogy a referendum kiírásáról hozott döntés, majd annak megtartása súlyosan veszélyezteti az ukrajnai válság békés és politikai rendezésére irányuló erőfeszítéseket.
A Külügyminisztérium megismételte korábbi álláspontját arról, hogy Magyarország teljes mértékben elkötelezett Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi egysége mellett.
A magyar tárca felhívással fordul az ukrajnai válságban érintett valamennyi félhez annak érdekében, hogy “tartózkodjanak az olyan provokatív lépésektől, amelyek a feszültség növekedéséhez és erőszak alkalmazásához vezethetnek, beleértve az Ukrajna területén élő nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek – hangsúlyosan a Magyarország számára kiemelten fontos kárpátaljai magyar közösség – biztonságérzetét és jogbiztonságát veszélyeztető döntéseket”.
Közölték, sürgetik az orosz felet, hogy további lépésekkel ne élezze a válságot, hanem annak rendezése érdekében mielőbb kezdjen tárgyalásokat az ukrán kormánnyal, kihasználva a nemzetközi közvetítésre vonatkozó felajánlásban rejlő lehetőségeket is(MTI)

Scroll To Top